Dit is wat we nu weten over het Glazen Huis in Breda

Breda maakt zich op voor een lange aanloop naar 3FM Serious Request én het Glazen Huis in de stad. BredaVandaag zet op een rijtje wat we tot nu toe weten over het mediaspektakel en de inzamelingsactie.

Waar komt het Glazen Huis?
Op de Grote Markt, met de rug tegen het stadhuis. "De best mogelijke locatie", aldus wethouder Boaz Adank. "Genoeg ruimte voor de horeca, het dagelijks leven en het publiek. Daarom is deze locatie de ideale plek", aldus Adank. "Het zichtbare deel komt op de Grote Markt te staan en de rest van de faciliteiten komt in het oude stadhuis en het Stadserf."

Wanneer staat het Glazen Huis in Breda?
Het huis staat van 18 tot en met 24 december  op de Grote Markt in Breda. De opbouw is al in de week ervoor.

Hoeveel bezoekers worden er verwacht?
"We verwachten 70.000 tot 100.000 bezoekers in de binnenstad per dag", stelde wethouder Boaz Adank. Ter vergelijking, Heerlen, waar in 2015 het Glazen Huis stond, trok 658.000 bezoekers

Welke dj’s nemen plaats in het huis?
Dat is nog de vraag. De kans is groot dat Giel Beelen een van hen is. Beelen was slechts een paar keer afwezig sinds hij op de zender zit. Ook is de kans groot dat er een relatief onbekende dj achter het glas komt. Afgelopen periode nam 3FM afscheid van sterren als Sander en Coen (naar 538) en Gerard Ekdom (naar Radio 2).

Wanneer weten we welke dj’s in het Glazen Huis verblijven?
De laatste jaren is gebruikelijk dat rond tien november de namen uit de hoge hoed worden getoverd, doorgaans in de show van Giel Beelen. Nog even geduld dus.

Wat is het goede doel?
In samenwerking met het Rode Kruis zoekt Serious Request jaarlijks een Stille Ramp. Dat is een doel dat vanwege zijn sluimerende aard buiten het zicht van de media blijft. Dit jaar is dat de onnodige sterfte aan longontsteking bij kinderen.

Wat is de verwachte opbrengst?
Miljoenen, zoveel is duidelijk. Tot een aantal jaar geleden verdubbelde de regering de opbrengst. Dat is al even niet meer zo. Vorig jaar werd er iets meer dan 8 miljoen opgehaald, de jaren ervoor 12, 12, 13 en 8,6 miljoen. Veel is afhankelijk van het goede doel.

Ik wil zelf in actie komen, hoe werkt dat?
3FM heeft zelf een uitgebreide site met tips en mogelijke acties, Kom in actie. Daar kun je ook zelf je actiepagina aanmaken. In Breda is NHTV gestart met GlasLab, dat acties ondersteunt.

Serious Request wordt afgesloten met een groots optreden. Hoe zit dat?
Bij het eerste bezoek van Serious Request aan Breda, in 2008, was het slotfeest op de Grote Markt. Vanwege de verwachte drukte kan dat niet meer. Vandaar dat dit jaar gekozen is voor het Chasséveld, dat ook voor andere grote evenementen als Dancetour, 538Koningsdag en BredaLive wordt gebruikt.

Tip de redactie