Oplossing gevonden voor kapotte LPG-wagon op doodlopend spoor Breda

Prorail heeft een oplossing gevonden door een goederenwagon met LPG die al sinds 28 mei op een doodlopend spoor bij Breda staat. Reparatie vindt aankomend weekend plaats.

De wagon staat op het spoor ten oosten van station Breda, tussen de Doornboslaan en de Kapittelweg. Er bleek een defect aan het onderstel te zijn ontstaan waardoor de wagon niet verder kon rijden. "Er is geen acuut gevaar voor reizigers of omwonenden als gevolg van deze situatie, maar er is door aanwezigheid van de wagon in stedelijk gebied wel sprake van een toegenomen risico en dus van extra waakzaamheid", aldus de gemeente Breda. 

Alle inspanningen van ProRail en vervoerder zijn er op gericht om de herstelwerkzaamheden dit weekend uit te kunnen voeren waarmee de wagon alsnog van het Bredase spoor naar de eindbestemming kan rijden, meldt de gemeente. Burgemeester Depla in een persverklaring: “Ik heb aangedrongen op een snel herstel, dat veilig en met zo min mogelijk overlast voor omwonenden, reizigers en treinverkeer moet plaatsvinden. Ik ben blij dat er nu zicht is op een concrete oplossing van deze ongewenste situatie.”  

Na constatering van het defect heeft de vervoerder besloten om de wagon tijdelijk te parkeren op een doodlopend stuk spoor in Breda. De wagon moet ter plekke worden voorzien van nieuwe wielen en assen. De gemeente Breda is hierover op maandag 30 mei door ProRail en de Brandweer MWB geïnformeerd. "Er is geen acuut gevaar rondom de gestrande wagon. De ketel van de wagon is onbeschadigd. Alleen de wielen en assen moeten vervangen worden door nieuwe exemplaren. De wagon wordt volgens protocol om de acht uur gecontroleerd om te borgen dat deze veiligheidssituatie gelijk blijft", schrijft de gemeente. 

De werkzaamheden aan de wagon worden  ’s nachts uitgevoerd en nemen naar verwachting zo’n acht tot tien uur in beslag. "Voor de werkzaamheden hoeven er geen omliggende woningen te worden ontruimd. Zodra het precieze moment en de implicaties van de werkzaamheden bekend zijn, zullen betrokken partijen omwonenden en reizigers informeren over wat dit voor hen betekent", besluit de gemeente.

Tip de redactie