Bredase slachtoffer van computercriminaliteit

Een 59-jarige vrouw uit Breda dacht een prijs gewonnen te hebben van een supermarkt. Dat bleek in de praktijk vies tegen te vallen.

Ze werd voor ruim 200 euro benadeeld omdat haar computer gebruikt werd voor een duur betaalnummer. De Bredase deed afgelopen zaterdag aangifte van computercriminaliteit en oplichting. 

De  vrouw kreeg 31 mei een mail waarin opgetogen werd gemeld dat haar bonuskaart was uitgekozen voor een prijs tussen de 100 en 500 euro. "De vrouw verkeerde in de veronderstelling dat de mail van haar supermarkt kwam", laat de politie weten. "Ze drukte op een link in de mail en kwam uit bij een spel, ook belde ze een nummer dat begon met 0906. Ze kreeg een bandje waarop ze allerlei vragen moest beantwoorden."

Provider

De volgende dag kreeg ze een mail van haar provider. Ze was geblokkeerd omdat ze voor meer dan 211 euro had gebeld. "Ze belde voor meer uitleg en kreeg te horen dat haar computer gehackt was waardoor ze bleef bellen met dat betaalnummer. Dit was beëindigd door haar provider."

De politie en de supermarkt waarschuwen voor dit soort nepacties die bedoeld zijn voor spam- en phishingdoeleinden of om je te binden aan betaalde diensten.

Tip de redactie