De kermis is weer terug in de Bredase binnenstad

De eerste editie van de familiekermis in de binnenstad is vrijdagmiddag om 17.00 uur geopend door wethouder Boaz Adank. 

De nostalgische kermis op het Kasteelplein en park Valkenberg vervangt de voorjaarskermis op het Chasséveld.

De nieuwe locatie van de kermis staat volgebouwd met attracties en de bijbehorende kramen. De eerste nieuwsgierige bezoekers lopen voorafgaand de officiële opening al rond tussen de attracties, snoep- en oliebollenkramen.

De gemixte geuren van versgebrande noten, patat en zoete popcorn verspreiden zich over het Kasteelplein. Enkele mensen lopen wat verdwaald rond met een suikerspin in de handen. "Het is nog niet open denk ik."

Test

Precies om 17.00 uur is het zover. Wethouder Boaz Adank opent de eerste kermis in de binnenstad sinds jaren. "Dit is een pilot om te kijken of het bevalt voor de kermisexploitanten, maar ook voor de binnenstad. Het was een langdurige wens van veel partijen om de kermis terug in de historische binnenstad te krijgen", aldus de wethouder.

"Samen met het Ondernemersfonds en het Toeristisch Fonds is er gekeken naar de mogelijkheden. Het Chasséveld is mooi, groot en overzichtelijk maar eigenlijk hoort een kermis in de binnenstad thuis. Het is hier knus en leuk voor gezinnen en families", zegt Adank.

Reuzenrad

De eerste honderd bezoekers mogen gratis in het reuzenrad. Ook Adank maakt een rondje in het metershoge rad met een uitzicht over de Grote Markt en de toren van de Grote Kerk. De typische kermissfeer zit er na de opening meteen goed in.

Geluiden van kermissirenes, traditionele kermismuziek en Hollandse meezingers klinken door elkaar. De nostalgische kermis heeft ook de oudere traditionele attracties staan. Zo is er een vlooiencircus, een miniatuur carrousel op stoom en de Peter Pan Railway met oude treintoestellen op een spoor.

Achtbaan

"Mag ik hierin?", vraagt een klein meisje aan haar moeder. Ze doelt op de Mouse Trap, de achtbaan op het Kasteelplein. "Daar ben jij nog wat te klein voor", antwoordt haar moeder.

De kleinschalige kermis eindigt naast de Grote Kerk met wederom een kraam vol lekkers en een mini Reuzenrad voor de kleinere kinderen. De familiekermis duurt tot en met woensdag 8 juni.

Tip de redactie