Klaas Dijkhoff (35) spreker op zesde Nassaulezing

De uit Breda afkomstige staatssecretaris Klaas Dijkhoff spreekt dinsdag 28 juni de zesde Nassaulezing uit. Dijkhoff is sinds 20 maart 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Als bewindspersoon is hij onder andere belast met preventie, asielbeleid, immigratie- en naturalisatie, justitieel jeugdbeleid, bescherming persoonsgegevens, adoptie en vreemdelingenzaken.

Als parlementariër bracht hij in 2015 een wet tot stand waardoor een in het buitenland onder dwang gesloten huwelijk met een minderjarige nietig kan worden verklaard.

Hij bracht een wet tot stand om het toezicht op voormalige tbs’ers en overige zeden- en geweldsdelinquenten na terugkeer in de maatschappij te verscherpen. In 2016 wist hij een wet tot stand te brengen waardoor het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in een proces onbeperkt wordt.

Dijkhoff is sinds 1998 politiek actief. Van 2010 tot 2015 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Daarvoor was hij docent recht aan de Universiteit van Tilburg en aan Hogeschool InHolland. Hij was tot 2013 lid van de gemeenteraad en fractievoorzitter van de VVD in Breda.

Eerdere voordragers van de Nassaulezing waren Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën), Herman van Rompuy (toenmalig voorzitter van de Europese Raad), Henk Kamp (toenmalig minister van Defensie), Eurocommissaris Neelie Kroes en Lex Hoogduin, destijds directeur van De Nederlandsche Bank.

Tip de redactie