De elektrische 'buurtauto' maakt zijn entree in Breda. De auto zou moeten zorgen voor het verbeteren van het milieu en het verminderen van parkeeroverlast.

Een deelauto vervangt tien normale auto’s, aldus de initiatiefnemers.

Volgens Johan Janse is buurtauto een uniek project in Nederland. "Het is de eerste keer dat een groepje particulieren op zo’n simpele manier een elektrische auto kunnen delen."

Deelnemers betalen ongeveer 150 euro per maand. Buurtauto levert de auto en de laadpaal. Het enige wat de buurtbewoners moeten doen is onderling afspraken maken en gebruik maken van de auto.

Het project is al gestart in Amersfoort en zou volgens Janse alleen maar voordelen hebben. Hij zegt dat het blijkt dat gebruikers eerder geneigd zijn om de fiets of het openbaar vervoer te pakken en dit dus goed is voor het milieu.

Parkeeroverlast

"Waarschijnlijk is dit omdat de auto toch niet helemaal van jou is en je dus alleen de auto pakt wanneer het echt moet", vertelt Janse. 

Nog een voordeel is het verminderen van parkeeroverlast. “Als één deelauto tien normale auto’s vervangt, staan er aanzienlijk minder auto’s lang de weg."

Het project kan al starten. De auto’s en alle andere randvoorwaarden zijn al beschikbaar. Het enige wat de initiatiefnemers nodig hebben is een groep buurtbewoners die het avontuur aan durft. Buurtauto ziet de Drie Hoefijzers en de buurten rond het station als interessante locaties om te starten.