Het Nederlands Kampioenschap voor Boomverzorgers is vrijdag in volle gang in hetValkrustpark.

Op deze twintigste editie van het NK Boomverzorgen zijn er 31 deelnemers aanwezig. Niet alleen Nederlanders, maar ook Belgen en Duitsers klauteren zich een weg door de bomen bij de vele onderdelen vrijdagmiddag. De onderdelen van vrijdag zijn workclimb, footlock, throw line, rescue climb en speed climb.

“Harry? Harry, hoe gaat het? Hij reageert niet. Bel 112 en zeg dat ze moeten komen. Ik ga zo snel mogelijk naar hem toe”, hoor je een deelnemer tegen de jury zeggen tijdens de rescue climb.

De arme pop Harry hangt meters hoog in de boom en zit verstrikt in zijn eigen klimtouwen. Ook is hij buiten bewust zijn. “Harry? Hij is nog steeds buiten westen. Goed, ik ga naar boven. Leg mijn touw even aan de kant”, klinkt het vervolg. Zonder enige aarzeling wordt Harry uit de boom gered en ontvangt een applaus van de andere deelnemers en bezoekers.

Footlock

Wie kent het touwklimmen op de basisschool nog bij de gymnastiek lessen? Als je je dat nog goed herinnert, dan weet je vast nog wel dat het touw om je voeten moest draaien op een speciale manier voor extra grip. Deze zogeheten footlock wordt toegepast als onderdeel en het doel is om zo snel mogelijk de bel bovenin de boom te bereiken.

“Kom op Luuk, je kan het!” Met een strak gezicht kijkt Luuk naar de jury en wacht tot het start sein. “Af!”, roept een jurylid en Luuk schiet als een speer omhoog met maar een doel voor ogen: zo snel mogelijk die bel een lel geven. Hij raakt de bel.

54 seconden is zijn eindtijd. Wanneer hij naar beneden glijdt, klinkt hij opgelucht. “Dat is twee seconden sneller dan vorig jaar”, lacht hij uitgeput.

Sportieve sfeer

Het gaat weliswaar om de Nederlandse titel, maar van echte rivaliteit lijkt geen spoor te zien. Deelnemers lachen met elkaar, wisselen eens van gedachten en technieken uit en leren graag van elkaar. Ze juichen elkaar zelfs toe terwijl ze wachten op hun beurt. Met enige moeite vergrijpt een van de Duitse deelnemers zich, maar krijgt direct steun vanaf de zijlijn.

“Het gaat bij veel deelnemers niet om te winnen”, vertelt Willem de Feijter van de organisatie.

Het kampioenschap wordt ook zaterdag nog gehouden.

Bekijk de video