De norm voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor wordt met name in Noord-Brabant flink overschreden. Dit blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd.

De norm van het aantal wagons die rijden met brandbaar gas (lpg) wordt drie tot vier keer overschreden. Zo mogen er in Tilburg bijvoorbeeld 3650 wagons met LPG passeren, maar in 2015 waren dat er ruim 6300.

Dat er teveel goederenwagons over die route rijden komt omdat ze moeten omgeleid in verband met werkzaamheden aan de Betuweroute. Dit is de belangrijkste goederenlijn van Nederland.

Een andere oorzaak van het overschot aan goederenwagons komt doordat Duitsland meer gas importeert. Hierdoor zijn de transporten toegenomen.

Risico’s

In een brief aan de de Tweede Kamer stelt minister Dijksma dat er nog moeten worden nagerekend wat voor risico’s het onderscheiden van de norm met zich meebrengt. Spoorveiligheidsexpert Vincent van der Vlies zegt tegen de NOS dat dat hij een sterk vermoeden heeft dat de risico’s hoger zijn dan afgesproken.