Onderzoekers van de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit van NHTV Breda werken met mogelijkheden voor virtual reality in het dagelijks leven. Het verbeteren van fietsexamens is een van de mogelijkheden met de fietssimulator.

“Met de fietssimulator kunnen we bijspringen waar de examens niet toereikend genoeg zijn”, vertelt projectleider Geert de Leeuw.

Volgens hem zijn er inhoudelijke vraagtekens te stellen bij de fietsexamens. “Lang niet alle situaties komen voor tijdens het afleggen van zo’n examen. Met de simulator kunnen we de gevaarlijkere en minder voorkomende situatie nabootsen om de leerlingen scherp te houden.”

“Een voorbeeld kan zijn dat een auto jou niet ziet en doorrijdt zodat je op het laatste moment plots moet remmen. Of een voetganger die plots tussen de geparkeerde auto’s oversteekt vlak voor je fiets. We willen de reflexen onder meer goed houden.”

Ook op de dagelijkse, technologische afleidingen kan getraind worden volgens de projectleider. “De simulator kan zo worden ingesteld dat we situaties creëren waarin je plots gebeld wordt op je smartphone en al fietsend aan het telefoneren bent. Fietsen met een koptelefoon komt ook vaak voor en dat kunnen we ook namaken”, aldus de projectleider.

Ruimtelijk inzicht

De fietssimulator heeft niet altijd gediend voor scholieren die een fietsexamen moeten afleggen. “Het was in eerste instantie gemaakt voor ontwerpers die met een omgevingsplan kwamen en wilden zien hoe het plan er in ‘werkelijkheid’ uit zou zien. Eerst kon er ook niet gestuurd worden zoals op een echte fiets. Dat kan nu wel en dat biedt nieuwe mogelijkheden.”

De Leeuw vertelt dat er genoeg belangstelling is. “Er zijn meerdere partijen die graag met ons het project willen oppakken.” Of de basisscholen al in de rij staan voor de fietssimulator, is nog maar de vraag. “Ik zie wel collega’s met kinderen uit mijn directe omgeving enthousiast reageren. Zij vragen ook op de basisscholen bij hun kinderen of er interesse is voor dit project.”