D66 Breda wil kippen gaan inzetten om het gft-afval te verminderen. Kippen als natuurlijke afval verwerkers. Waarom? Omdat het blijkt dat die beesten vrijwel alles eten, aldus de Bredase democraten.

Naast groenafval eten ze ook graag aardappelen, brood, vis, vlees en ga zo maar door. Eén kip kan jaarlijks tot 50 kg keuken- en tuinafval verorberen.

Volgens raadslid Faissal Boulakjar heeft D66 duurzaamheid hoog in het vaandel. Breda heeft als doelstelling om in 2044 CO2-neutraal te zijn. Het kippen-idee is volgens Boulakjar een stap in de goede richting.

“Kijk, het is niet het gouden ei”, grapt Boulakjar. “Maar het is wel één van de mogelijkheden om naar een C02-neutrale stad te streven.” Boulakjar legt uit dat het naast een milieuvriendelijk initiatief het plan ook een sociale functie kan vervullen. Zo denkt de partij aan kippen als afval verwerkers op scholen, buurtparken en stadstuinen.

“Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar dit zouden dan plekken kunnen zijn waar bewoners hun gft-afval naartoe kunnen brengen, in ruil voor wat eieren”, vertelt het raadslid. In Essen heeft er onlangs een dergelijke pilot plaatsgevonden. Hieruit bleek dat met 1123 kippen er jaarlijks 50 ton gft-afval ‘bespaard’ kon worden.

Boulakjar is al heel trots op de stappen die Breda neemt om een duurzame stad te worden. “Maar het kan altijd beter. We moeten niet achteruit gaan leunen.”