Bijna drie jaar na het leggen van de eerste steen mocht metselaar Peter van IJperen deze donderdag ook de laatste steen plaatsen in station Breda. Het was de 2,3 miljoenste.

Van IJperen is trots op wat het resultaat is van al die metselarbeid. “Ik ga nooit met de trein, maar als het echt af is kom ik zeker met mijn vriendin naar het station.”

Bouwmeester Jo Mans haalde nog maar eens aan dat het bouwen een complexe logistieke operatie was. Stenen die op tijd bij de metselaars moesten zijn, maar waarvoor geen plaats was op de bouwplaats. “In pakketjes werden ze afgeleverd op de bouw.”

Architect Koen van Velsen legde nog maar eens uit waarom het gebouw eruit ziet zoals het eruit ziet, namelijk met vlakken van verschillende kleuren, verschillende groottes en verschillende stenen.

Elf steentypen maar liefst, koos hij uit. “Tijdens een vakantie in Italië wist ik het toen ik naar bakstenen gevels in Lucca stond te kijken. Daar zie je de veranderingen aan de gevels. Raam erbij, raam weg, leiding tegen de gevel aan en weer weg.”

In Bredase station is op die manier de geschiedenis van het ontwerp teruggebracht. “Wat je ziet zijn de fases sinds 2007. Toch een raam erin, dat later uit geldgebrek weer weg moest. Een ruimte die veranderde omdat het vergaderruimte moest worden in plaats van kantoor. De bewoners zien straks ook precies wat er is veranderd in het ontwerp van hun huis.”

En die laatste steen? Die ligt op de rand van een balkonnetje, rechts boven de gratis stallingen voor fietsen.

Bekijk een video van het plaatsen van de laatste steen