In navolging van het bierfestival dat afgelopen zomer op de Grote Markt werd gehouden, krijgt Breda nu ook een wijnproeffestival. 

De Grote Markt Zuid is op zondag 5 juni het toneel van het Werelds Breda Internationaal Wijnproeffestival.

Acht cafés werken met elkaar samen om dit initiatief op touwen te zetten. Ja! Breda, Gold, Zeezicht, de Boterhal, Samsam, ‘t Hart van Breda, Barista Café en Het Voske worden elk omgetoverd tot een eigen land waar een mini wijnproeverij van drie wijnsoorten te vinden is. Daarnaast zijn er vijf bareilanden, ook elk met een uniek land, die tussen de terrassen staan. Daar zijn gemiddeld 12 wijnen per bar te proeven zijn.  

“Het idee is ontstaan vanuit het succesvolle bierfestival dat vorig jaar werd gehouden”, vertelt Maurice Haaij van lunchcafé Ja! Breda. De acht cafés werken altijd al veel samen. Zowel met Jazz Festival als carnaval. “José van café Ja! Breda kwam met het idee. ‘Waarom geen wijnfestival?’ zei ze toen. De Boterhal is meer een bierlocatie en toen hebben we besloten om de wijnen over verschillende cafés te verdelen.”

Tijdens het wijnproeffestival zijn er wijnen van 42 druifsoorten afkomstig uit 13 verschillende landen. “Uiteraard zijn de bekende wijnlanden aanwezig. Denk aan Spanje, Frankrijk en Italië. Maar ook de minder bekende landen als Argentinië, Portugal en Griekenland. Voor iedereen is er wel de juiste wijnsoort te vinden”, aldus Haaij.

Het festival begint om 12.00 uur. Aan de bareilanden wordt geschonken tot 22.00 uur.