Het criminele circuit verliest terrein in Noord-Brabant. Dat meldt Taskforce Brabant Zeeland. Door de vele interventies van de Taskforce verlaten criminelen Brabant en zoeken ze hun heil in Gelderland en België.

Dat geeft een woordvoerder aan in reactie op de jaarcijfers die dinsdag gepubliceerd werden. "Criminelen merken in Brabant dat het lastig begint te worden. We zien een verschuiving richting België en de provincie Gelderland. De criminelen zoeken een andere wijk op en gaan het daar proberen", legt woordvoerder Koen van Tankeren uit.

Of ze daar dan net zo aangepakt worden als in Brabant, is nog maar de vraag. Van Tankeren: "Maar de criminelen merken dat Brabant niet zomaar alles toe laat. De grond wordt voor sommigen te heet onder hun voeten."

Jaarcijfers

De Taskforce Brabant Zeeland pakte het afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro aan crimineel vermogen af. Meer dan zeventig drugspanden, waaronder groothandels, zijn gesloten sinds 1 maart 2015 blijkt uit de jaarcijfers.

Voor de hennep kwekende criminelen was het een zwaar jaar. Meer dan 25 stekkerijen werden opgedoekt. Een stekkerij is een plek waar kleine hennepplantjes worden gekweekt. Sommige van de gesloten stekkerijen hadden meer dan tienduizend hennepplantjes.

"Er zijn ongeveer 105.000 plantjes in beslag genomen afgelopen jaar. Dat is een levering aan vijfhonderd wietkwekerijen", vertelt de woordvoerder van Taskforce Brabant Zeeland.

Plantjes

Volgens Van Tankeren is de crisis onder de criminelen steeds zichtbaarder. "We vangen signalen op uit de criminele wereld van bijvoorbeeld de wietkwekerij. Daar vragen ze onderling aan elkaar of ze nog plantjes hebben vanwege de schaarste. We hebben de industrie verstoord. Ze lopen omzet mis. Het zijn in principe gewoon bedrijven."

De prijs van een plantje is gestegen vanwege de vele interventies van de Taskforce. "Eerst kostte een plantje 1,90 euro. Dat is nu ongeveer 7,50 geworden. Het werkt gewoon als ieder andere economisch product. Wordt iets schaars, dan wordt het natuurlijk veel duurder", vertelt de woordvoerder.

De Taskforce Brabant Zeeland bestaat uit tachtig gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. De Taskforce zorgt ervoor dat de samenwerking in goede banen wordt geleid.