De Yeni-Moskee in Breda wil er voor de hele buurt zijn. Het moet een plek zijn waar iedereen samenkomt. 

Het voormalig politiebureau aan de Vlaanderenstraat is gekocht door de Yeni-moskee, zo werd vorig jaar bekend. Niet lang geleden ontving het bestuur de sleutels van het pand in de Hoge Vucht. De bestuursleden besloten meteen daarna een braderie voor de wijk te organiseren. Het motief? De angst wegnemen van de buurtbewoners.

"Mensen zijn bang voor het onbekende. Als je ze binnenlaat en met open armen ontvangt kun je een stuk van die angst wegnemen", vertelt de in Brabantpark geboren Yuksel Buyukcelik. Yuksel (45) is woordvoerder van de Yeni-moskee en verantwoordelijk voor het onderwijs. In het dagelijks leven werkt hij bij de bekende aannemer Heijmans. Meer dan tachtig procent van de bestuursleden is net als hij geboren en getogen in Nederland. "Wij weten dus als geen ander hoe de Nederlandse samenleving werkt", aldus Yuksel.

Elkaar leren kennen

Ondanks dat hij een geboren Bredanaar is, moet hij nog regelmatig uitleggen hoe het komt dat hij zo goed Nederlands spreekt. "Ik word er helemaal niet boos om dat ik mezelf constant moet bewijzen, maar eigenlijk is het toch wel een beetje jammer he?"

Zo kwamen er onder andere buurtbewoners naar de braderie die hun twijfels hadden over de omvorming van het voormalige politiebureau aan de Vlaanderenstraat tot moskee. "Er bestaat nou eenmaal een verkeerd beeld van de Islam onder veel mensen. Dat is de realiteit. Dit is precies de reden waarom we zo snel na het ontvangen van de sleutels de braderie hebben georganiseerd" legt Yuksel uit.

"Het hebben van vooroordelen is menselijk. Iedereen heeft ze. Het wordt pas kwalijk als je kost wat kost voet bij stuk houdt en je blijft vasthouden aan die vooroordelen. Gewoon proberen elkaar te leren kennen en dan zal je merken dat alles wel meevalt."

Mensen zijn net fruit

De ogen van Yuksel gaan stralen wanneer hij over de braderie spreekt. "Het was een gigantisch succes. Er hing een hele positieve sfeer met al die verschillende mensen bij elkaar."

Het bestuurslid vindt de multiculturele samenleving een prachtig fenomeen. "Ik vergelijk het altijd met een fruitschaal", begint Yuksel. "Je kunt er voor kiezen om alleen maar appels in een fruitschaal te doen. Appels zijn heerlijk, maar dat ziet er wel een beetje saai uit toch? Aan de andere kant kan je ook lekkere aardbeien, bananen en druiven toevoegen. Dan krijg je een veel mooiere kleurrijke schaal."

Deze positieve en open houding haalt Yuksel uit zijn geloof. "De Islam gaat niet over het denken in kleuren of religies. Wat we nu massaal de media zien zijn mensen die de Islam misbruiken."

Moskee of gemeenschapshuis?

In het nieuwe pand komt er een gebedsruimte voor 350 gelovigen. Toch is het bestuur terughoudend om het een Moskee te noemen. Yuksel vertelt dat deze terughoudendheid niets met angst heeft te maken. "Mensen hebben jammer genoeg een negatief gevoel bij het woord moskee. Wij willen deze beeldvorming veranderen."

Het bestuurslid legt de betekenis van het woord moskee uit. "Dat betekent letterlijk de plek waar alles samenkomt." Naast dat een moskee een plek is waar mensen komen om te bidden vervult het gebouw ook een sociaalmaatschappelijke functie, geeft hij aan.

"Een plek waar de buurtbewoners naar toe kunnen voor informatieavonden, elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. Een plek die wij in Nederland kennen als een gemeenschapshuis."

Yuksel benadrukt dat dit geld voor alle buurtbewoners, niet alleen voor de moslims. Het bestuur is ook van plan om thema avonden te organiseren over actuele aanleidingen zoals bijvoorbeeld radicalisering.  

Liefde gaat door de maag

Naast de iets wat serieuzere activiteiten wil het bestuur vooral ook veel ‘gezellige’ activiteiten organiseren. "Iedereen geniet van lekker eten. Dat is iets wat alle culturen met elkaar gemeen hebben en het brengt mensen bij elkaar."  

Volgens Yuksel is het gezegde ‘de liefde gaat door de maag’ een absolute waarheid. "We willen dat buurtbewoners elkaars culturen leren kennen door middel van samen koken en eten." Ook de succesvolle eerste braderie krijgt een vervolg, vertelt hij.

Het past in zijn levensfilosofie. "Op één of andere manier blijft het negatieve altijd langer hangen dan positieve dingen. Wij zijn dus van plan om heel veel positiviteit te laten zien."