Het was voor de NAC-fans het item van de week: De Grote Markt. Daar zou het zondagavond moeten gebeuren bij promotie van NAC. Maar het bleef bij zou.

Want zondag rond zeven uur is de Grote Markt vooral nat en leeg. NAC heeft net met 3-1 verloren en de fans druppelen op de maat van de regen het lege plein op vanuit de kroeg, waar ze gekeken hebben naar hun cluppie.

De reacties zijn kort maar krachtig. "Ze hebben alles gegeven, maar net te laat", analyseert de een. "Kut kruiken", weet de ander. De ander baalt vooral. "Ik had echt gehoopt dat we ze een lesje zouden leren."

Maar het geloof in de club en de liefde voor de Parel van het Zuiden blijft. "NAC tot in m'n dood", roept weer een ander. Een volgende NAC-fan grijpt zijn kans om zijn liefde voor En A Cee te uiten. Hij beklimt het bordes en zet in zijn eentje uit volle borst het clublied in.

Het is ontroerend en tekenend. Duizenden NAC-fans schreeuwden hun club aan het begin van de middag naar Tilburg. Vuurwerk, gezang en gespring bij het vertrek van de bus naar Tilburg zorgden voor kippenvel, evenals de massale aanwezigheid van fans in het stadion, die hun kans grepen om een keer op het veld te staan.

Billenknijpen, nagelbijten was het. NAC wilde wel, maar kwam kwaliteit te kort. En nu? Uithuilen en opnieuw beginnen. Al wordt dat niet makkelijk. Behalve frustratie, zoals een momentje op de Haven, waar de politie de gemoederen moest bedaren, is de realiteit hard.

NAC moet weer bezuinigen. De ‘degradatiebonus’ van afgelopen jaar zit er voor dit jaar niet meer in. Wederom krijgt de organisatie klappen. Hoe dat eruit gaat zien, dat wordt deze week duidelijk. Evenals het effect van deze mislukte missie op de spelersgroep.

Een ding is zeker: Jelle ten Rouwelaar heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld. De doelman gaat verder als keeperstrainer van eerste divisionist NAC.