Het Spanjaardsgatfestival stoomt alweer af op het afsluitende weekend vol met de laatste programma-onderdelen. 

Op het drijvende podium in het Spanjaardsgat vond donderdagavond de eerste uitvoering van het zelf geproduceerde Spanjaardsgatconcert plaats.

Dit jaar brengt het Breda’s Festival Orkest samen met onder andere zangsolisten en het Jeugdkamerkoor Plurale Tantum het thema ‘Music into the Movies’. 

“Ik vond het een van de mooiste uitvoeringen die ik heb gezien”, zegt Jac de Grauw van de organisatie over het Spanjaardsgatconcert van donderdagavond. Het orkest laat deze editie filmmuziek van verschillende historische en bekende films horen.

Samenwerken 

De organisatie en de samenstelling van het Breda’s Festival Orkest is sinds eind vorig jaar door het Spanjaardsgat Festival overgedragen aan Nieuwe Veste. Het projectorkest onder leiding van Frits Bayens heeft dezelfde bezetting als het Metropole Orkest. De muzikaal leider en arrangeur heeft zelf een kwart eeuw bij dit bekende orkest gewerkt. “Het is een genot om iedereen van het orkest zo optimaal te zien samenwerken”, aldus De Grauw.

Ook het publiek was volgens hem zichtbaar aan het genieten van het optreden. Overigens geeft de secretaris van de organisatie aan dat de opkomst dit jaar zeker niet tegenvalt, ondanks het wat slechtere weer. “Er zijn gemiddeld vijfhonderd zitplaatsen op de pontons en deze waren allemaal bezet. Andere mensen moesten blijven staan.”

Prinsenkade

Ook in het eerste weekend was er op de verschillende dagen veel publiek aanwezig. “Het mooiste is toch als heel de reling van de Prinsenkade vol mensen staat. Dat geeft toch dat echte havensfeertje.”

Degenen die de eerste uitvoering van het traditionele Spanjaardsgatconcert hebben gemist, krijgen zaterdagavond een herkansing. De secretaris van het muziekfestival verwacht tijdens de tweede uitvoering weer ‘volle bak’.

Het festival sluit zondag 22 mei af met Soul to Soul. Docenten en leerlingen van de Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten laten onder leiding van Leo van Lieshout horen hoe divers en op welk hoog niveau daar muziek wordt gemaakt.