Bredase studenten betalen veel meer huur dan landelijk gemiddelde

Het financiële leven van studenten gaat niet over rozen. Helemaal niet als je in Breda een kamer huurt waar de prijzen veel te hoog zijn. 

Dit blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat dinsdag gepubliceerd is.

Er deden 2679 studenten mee aan het onderzoek dat vorig jaar op de website Checkjekamer.nl  werd uitgevoerd. Uit deze cijfers blijkt dat maar liefst driekwart van alle studenten in Nederland teveel huur betaalt.

De landelijke gemiddelde huurprijs komt uit op 323,15 euro. Daarnaast is er het zogeheten puntensysteem. De prijs van je kamer wordt meer als er bijvoorbeeld een eigen toilet en douche erbij zijn inbegrepen. Via Huurcomissie is het puntensysteem zelf uit te rekenen. De gemiddelde prijs voor het puntensysteem ligt op 264,95 euro.

Breda

In Breda wijken de verschillende landelijke gemiddelden niet veel af. Wel wordt er in Breda veel te veel betaald, blijkt uit het onderzoek. Het gaat hier om een gemiddeld bedrag van 336,52 euro. Een snel rekensommetje wijst uit dat er 81,32 euro teveel wordt betaald door de studenten. Er wordt per vierkante meter 4,80 euro meer dan gemiddeld uitgegeven.

‘Een papieren werkelijkheid’

De LSVb-voorzitter Stefan Wirken pleit voor actie. “Studenten moeten vaak geld lenen om hun huur te betalen. Zeker nu studenten ook nog eens hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt.”

Het gemiddelde aantal euro’s dat teveel wordt betaald op landelijke schaal, bedraagt 58,33 euro per maand. “Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel,” aldus de voorzitter in het persbericht.

Tip de redactie