Luchtmacht houdt weer Spanjaardsgat in de gaten

Het Spanjaardsgat Festival is begonnen en het weer dreigt om te slaan. Stress bij de organisatie? Dat valt mee.

De meteorologische dienst van de luchtmacht laat de organisatie van het aankomende Spanjaardsgat Festival twee keer per dag weten wat het weer de aankomende dagen gaat doen.

Deze samenwerking gebeurt elk jaar. De organisatie hoeft zich dus nooit te laten verrassen door het weer. 'We boffen dat we een meteorologisch station als het ware naast de deur hebben staan', vertelt Jac de Grauw van de organisatie.

De Grauw lijkt zich weinig zorgen te maken: 'Een groot deel van het podium is overkapt. De temperatuur zal dalen. Mensen moet gewoon lekker hun jas meenemen.'

Als de weersomstandigheden heel slecht worden gaat de organisatie in gesprek met het orkest dat op dat moment moet spelen. 'Ervaringen van voorgaande jaren laten zien dat orkesten vaak gewoon willen optreden. Ze hebben natuurlijk veel tijd en energie gestopt in het werken naar de uitvoering', aldus de Grauw.

In het geval dat het weer heel gek gaat doen, neemt de organisatie de uiteindelijke beslissing. 'Indien er heftige windstoten zijn, bliksem en donder dan kunnen we het optreden uiteraard niet door laten gaan.' De organisatie houdt bezoekers op de hoogte via hun eigen social media en de lokale media.

Het jaarlijkse Spanjaardsgat Festival op het drijvende podium in het Spanjaardsgat is donderdag begonnen. Met een Academieconcert door militaire- en burgerstudenten, de show DANCE van de luchtmacht op vrijdag. Op zaterdag zijn er diverse muzikale voorstellingen en op zondag kun je de hele dag salsa dansen op het water.

Op Tweede Pinksterdag is de afsluiting van Nassaudag/Kastelendag. Daarvoor verzorgen de Bredase Opera en de Nassau Harmonie Breda vanaf 16.30 uur samen het Nassauconcert met bekende operamuziek.

Bijzonder onderdeel van het festival is de bioscoopavond aanstaande dinsdag op het drijvende podium. De nieuwste Star Warsfilm ‘The Force Awakens’, wordt gratis op een 2-D scherm vertoont. 

Het festival duurt tot en met zondag 22 mei.

Tip de redactie