Open dag Landmacht in ‘t Valkenberg gehouden

Werd het park Valkenberg en Breda woensdag soms bezet door een leger dat onder bevel van een dictator staat? De sterke aanwezigheid van militairen had  een andere reden, namelijk de open dag van de Landmacht in Breda.

Wapenkenners, enthousiastelingen die graag het leger in willen en kinderen die hun ogen uitkijken lopen door het park op deze warme lentedag. Met name jonge kinderen hebben de tijd van hun leven tijdens de open dag.

Op het Kasteelplein staat een gepantserd voertuig waar de kinderen een kijkje in mogen nemen. Een van de kinderen probeert zijn ouders te verrassen door bovenop het militaire voertuig te klimmen. Met een geschminkt gezicht van oorlogskleuren schreeuwt hij: ‘Kiekeboe!’ waarop zijn ouders net doen alsof ze geschrokken zijn.

Veel kinderen lopen met een geschminkt gezicht rond. "Kijk papa, nu ben ik een echte soldaat", roept een kleine jongen met blond, kort haar terwijl hij naar zijn vader salueert.

Mijnen prikken

Maar alleen schminken blijft het niet bij. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ook meedoen aan het levensgevaarlijke spel Mijnen prikken.

Hierbij moeten de kinderen proberen 'echte' mijnen op te sporen met een metalen stok met een scherpe punt. "Wel voorzichtig zijn. Straks ontploffen ze nog!", lacht een moeder haar twee zoontjes toe.

Even verderop vormen luchtkussens een stormbaan voor kinderen. De kinderen rennen tegen de heuvels op en manoeuvreren tussen palen door. Voor de echt kleine kinderen is het natuurlijk wat makkelijker.

Mocht het toch niet makkelijk gaan, dan helpen de soldaten graag hun kleine 'brothers in arms'.

Singels

Voor een spectaculair slot op de middag 'soldaatje spelen' zorgt een tochtje op de singels van Breda. Niet zomaar een tochtje, maar met een rubberen speedboot.

Elke passagier krijgt soort reddingsvest met camouflagekleuren aan. Als de boot vol is, geeft de kapitein vol gas.

Om het nog wat spannender te maken, zet de man aan het stuur af en toe scherpe bochten in, waardoor de kinderen flink beginnen te gillen van vreugde.

Met grote vaart gaat het onder de bruggen door. "Kunnen we nog een keer?” vraagt een van de kinderen dolenthousiast aan zijn vader. “Vooruit dan maar, omdat je het zo leuk vindt."

Tip de redactie