Waalse Kerk in oude glorie na restauratie

De restauratie van de Waalse Kerk is klaar. Voorlopig dan, want er is altijd wel wat te doen, ook nu de steigers weg zijn en de officiële restauratie is opgeleverd.

“Sinds oktober waren we aan het restaureren en we zijn nu dan eindelijk klaar. We hadden eigenlijk vorige maand klaar willen zijn, maar wegens onvoorziene problemen liep dat helaas anders”, vertelt stichtingsvoorzitter Willem van Fessem.

Hij doelt onder andere het vrijkomen van asbest. “Daarvoor moesten de maanmannetjes komen om het weg te halen. Maar daar bleef het helaas niet bij. De restaurateurs kwamen bijvoorbeeld verrotte balken tegen die natuurlijk ook vervangen moeten worden. Bij een van de ramen die we nu dichtgemetseld hebben, sloeg het opeens zwart uit. Er was ontzettend veel vocht vrijgekomen.”

Een bijdrage van de provincie maakte de restauratie mogelijk, vertelt Van Fessem. “Met die bijdrage werden we dubbel gefinancierd en waren de geldzorgen een stuk minder.” Wethouder Marianne de Bie stond tijdens haar openingspraatje even stil bij het belang van de restauratie. “Ik ben heel blij dat het restaureren van deze culturele plek goed verlopen is met de hulp van verschillende partijen.”

‘Klaar? Niet helemaal’

Is al het harde werk aan de Waalse Kerk dan voorbij? “Nou ja, klaar is het ook niet. Maar we kunnen in ieder geval een jaar of veertig vooruit”, geeft de voorzitter aan. “Ongeveer vijf jaar geleden hebben we het kleinere dak laten repareren en nu dan het hoofddak. Het is in grote lijnen hersteld, maar er is nog werk te doen.”

“Rondom de ramen moet opnieuw geverfd worden. De teksten in de vloer beginnen oranje te kleuren omdat de tegels beginnen af te geven. Wanneer we dat gaan doen, hebben we geen idee. Niet op korte termijn in ieder geval.

Het verfraaien wordt een kwestie van goed plannen om in alle rust aan het werk te kunnen gaan. En dat gaat niet zomaar. “Je moet begrijpen dat als we hier gaan schilderen dat er dan steigers bij komen kijken. Bruiloften, concerten en andere culturele activiteiten kunnen dan niet gehouden worden. Het moet dus gebeuren in een rustige periode.”

Tip de redactie