Bredanaar Daniel Boot hoort bij de top 100 meest inspirerende Nederlanders met een beperking. 

De winnaar van de ‘top 100 onbeperkt’ verkiezing wint tienduizend euro voor een goed doel naar keuze. De winnaar wordt gekozen door een jury en het publiek.

In de ‘Top 100 onbeperkt’ zitten ook bekende Nederlanders, zoals Lingo-presentatrice Lucille Werner. Ook tennisster Esther Vergeer, die zeven maal goud heeft gewonnen op de Paralympische Spelen, en Marc de Hond, tv-presentator, schrijver én zoon van opiniepeiler Maurice zijn genomineerd.

"Dat zijn allemaal mensen die veel media aandacht krijgen, dus de concurrentie is best flink", aldus Daniel. "Sowieso zijn alle genomineerden kanjers, maar het zou leuk zijn om een keer een nieuw gezicht te zien."

Winnen

Daniel weet nog steeds niet wie hem heeft genomineerd. Hij ontving op een gegeven moment een mailtje van de organisatie. "Nu ik ben genomineerd ga ik er ook helemaal voor. Ik ben wel iemand die graag wil winnen", vertelt hij lachend.

Dat Daniel over flink wat levenskracht beschikt moge duidelijk zijn. In 2005 valt hij valt hij twaalf verdiepingen naar beneden van het balkon van zijn hotelkamer op het Tunesische eiland Djerba.

Hoogstwaarschijnlijk slaapwandelde hij, maar precies weten wat er is gebeurd doet hij nog steeds niet. "Het enige wat ik nog weet is dat ik mijn tanden ging poetsen, klaar om naar bed te gaan en dat ik de volgende dag wakker werd in het ziekenhuis."

Via Bellare

Het gevolg van deze val was een dwarslaesie. Om jongeren te helpen die hetzelfde doormaken wat hij heeft meegemaakt, heeft de Bredanaar de stichting Via Bellare opgericht. Hier zet hij zich in voor de welzijn en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met een dwarslaesie.

“Ik heb van mijn ouders meegekregen om altijd onafhankelijk te zijn. Natuurlijk zal ik voor de rest van mijn leven hulp nodig hebben, maar onafhankelijkheid kan je op verschillende manieren invullen”, vertelt Daniel.

De persoon die Daniel heeft genomineerd heeft hem beschreven als ondernemer en een filantroop. Iemand die graag mensen helpt. "Ik vind dat moeilijk om dat van mezelf te zeggen, maar ik vind mensen wel prachtig. En de beschrijving past goed bij wat ik met de stichting probeer te doen."

Daniel is ook ambassadeur van de Wings for Life World Run die afgelopen zondag plaatsvond in Breda. Hier werd wereldwijd aandacht gevraagd en geld ingezameld voor dwarslaesie-onderzoek

Stemmen op Daniel kan hier.