Bureau BEO (Bredase Evenementen Ondersteuning) is bezig met het oprichten van een poule met vrijwillige verkeersregelaars en bedrijfshulpverleners. 

Deze poule kan worden ingezet tijdens alle Bredase evenementen. Maarten Mendelaar van BEO zegt druk bezig te zijn met het werven van deze vrijwilligers.

Op dit moment zijn er volgens Mendelaar al 160 aanmeldingen, voor de poule die opgericht wordt op mede-initiatief van gemeente Breda. “Dit is in anderhalf jaar tijd gelukt. Toch is dit aantal nog niet genoeg en zijn we op zoek naar meer vrijwilligers. Met de Bredase Singelloop zijn er bijvoorbeeld al een stuk of negentig nodig. Vrijwilligers mogen natuurlijk zelf kiezen op welke evenementen ze willen staan. Dan red je het niet met 160 mensen.”

Uiteindelijk moeten er ongeveer driehonderd vrijwilligers in de poule zitten die op alle Bredase evenementen ingezet kunnen worden.

De BEO is samen met Sociale Zaken van gemeente Breda aan het kijken naar de invulling van de poule. Om vrijwilligers te werven werkt BEO samen met gemeente Breda, Breda voor Elkaar en Breda Actief. “En soms melden mensen zich aan vanuit eigen initiatief of worden er vrijwilligers opgetrommeld vanuit het netwerk van de organisatie achter het evenement zelf.”

Voorheen bestond er nog geen gemeenschappelijke poule van verkeersregelaars en bedrijfshulpverleners (bhv’ers) in Breda. “Organisaties van evenementen waren hier zelf verantwoordelijk voor”, zegt hij. In de toekomst worden ook de bhv’ers belangrijk.

Volgens Mendelaar wordt de inzet van deze hulpverleners tijdens een evenement steeds vaker verplicht. “Naast de EHBO-post heb je mensen nodig in geval van calamiteiten. Bijvoorbeeld een uitgebroken brandje of wanneer het terrein moet worden ontruimd”, vertelt hij.

Evenementen regelen doorgaans alle veiligheidsplannen zelf, maar mochten ze advies nodig hebben, kunnen ze aankloppen bij BEO. Ook ondersteunt en faciliteert de Bredase stichting Bredase evenementen.

Daarnaast wil BEO de contacten tussen de evenementen verder versterken zodat die optimaal van elkaars kennis gebruik kunnen maken. De BEO zet zich actief in bij vele Bredase evenementen, van muziek - tot sport evenementen en van klein tot grote evenementen.