Datasnuffelende lantaarnpalen in de slimme Willemstraat

De Willemstraat krijgt nieuwe 'slimme' lantaarnpalen. Met een zogeheten 'smart grid techniek' kunnen allerlei toepassingen in de lantaarnpalen gebouwd worden.Bedrijven kunnen zich melden met ideeën.

Het 'internet of things' wordt steeds meer naar de straat gehaald. De Willemstraat is sinds de opknapbeurt die gekoppeld is aan het nieuwe station 'slim'.

Dus kunnen bedrijven met goede ideeën zich melden voor toepassingen. "Maar het moet wel functioneel zijn", stelt wethouder Boaz Adank." Want je kunt alles wel willen meten en weten, maar wat ga je met die info doen? Het moet wel functioneel zijn. Sensoren die meten hoe en hoeveel er door de straat gewandeld en gereden wordt. Het monitoren van verkeer is legitiem, gegevens worden altijd anoniem gemaakt" aldus de wethouder.

Luchtkwaliteit

Als de hele stad zo slim zou zijn, biedt dat mogelijkheden. "Je zou verkeer kunnen laten omrijden als ergens drukte wordt geconstateerd", beaamt Adank. Maar de palen zouden meer kunnen dan alleen tellen. "De luchtkwaliteit meten bijvoorbeeld, maar nog veel meer."

Het smart grid maakt meer mogelijk, zoals lantaarnpalen waarvan het licht de wandelaar volgt. De conventionele paal kan zo’n beetje alleen per wijk aan of uit, met zo’n slim netwerk kan dat dus bijna per paal. "Dat bespaart energie. Bovendien kun je ook centraal zien welke paal stuk is, dat scheelt veel in onderhoud."

Breda is toe aan een slimme straat, met nieuwe lantaarnpalen, aldus de wethouder. "De huidige zijn nog voorzien van conventionele lampen", weet hij. Een nieuwe paal is dus energiezuiniger en draagt bij aan de klimaatdoelen van de stad. Op welke manier, door wie en met welke foefjes nieuwe palen in de stad geplaatst worden, is nog niet duidelijk. De Willemstraat is voor nu de ideale proeftuin om te experimenteren met palen en sensoren.

Tip de redactie