D66 wil met ja-ja-sticker papierverspilling reclamefolders tegengaan

D66 in Breda pleit voor de invoering van de ‘ja-ja’ sticker op brievenbussen in de stad. De sticker zou zorgen voor omkering in het postsysteem en moet de papierverspilling tegengaan. 

De gemeenteraad in Amsterdam stemde onlangs in met een dergelijk systeem en de D66 wil weten of het college openstaat voor een dergelijk systeem.

De ‘ja-ja’ sticker zorgt er voor dat bewoners geen ongevraagde reclamefolders meer in de bus krijgen, tenzij zij de sticker aanvragen.

In Amsterdam komt de sticker er zeker, maar ook in steden als Nijmegen, Den Bosch, Den Haag en Arnhem wordt inmiddels nagedacht over een dergelijk systeem. Op dit moment krijgt een huishouden gemiddeld 33 folders per week, wat goed is voor zo’n 34 kilo drukwerp per jaar, aldus D66. Daar komt nog eens 32 kilo bij door de huis-aan-huis-krant. 

Duurzaamheid

De D66 wil van het college weten of het bereid is een systeem met de ‘ja-ja’ sticker in te voeren en om de financiële consequenties in kaart te brengen. Ook vraagt de D66 of het college het er mee eens is dat het makkelijker moet zijn voor mensen om duurzame keuzes te maken.

Tip de redactie