BOB wil jodiumpillen voor iedere Bredanaar in geval van kernramp

Breda’s Ondernemers en Ouderen Belang (BOB) maakt zich zorgen over jodiumpillen die uitgedeeld moeten worden in het geval van een kernramp in Breda en omgeving.

De aanleiding voor de zorgen van BOB is het feit dat alle inwoners van België die binnen een straal van honderd kilometer rondom een kerncentrale wonen, jodiumpillen krijgen. Breda valt ook onder het gebied van de straal, maar België deelt alleen jodiumpillen uit aan haar eigen inwoners.

De partij vraagt zich daarom af hoe het met Breda en omstreken zit in geval van een kernramp. "Het kan de inwoners dan niet schelen of dat de landelijke of de gemeentelijke overheid is. En als de landelijke overheid dan, naar mening van de inwoners, in gebreke blijft, verwachten zij dat de gemeentelijke overheid haar verantwoordelijkheid neemt", staat in de brief die ondertekend is door Ton Noorhoff van BOB.

Jongeren

In maart kondigde Minister Schippers van Volksgezondheid aan in geval van een ramp bij de kerncentrale van Doel, jodiumpillen uit te delen aan jongeren tot achttien jaar en zwangere vrouwen in Breda. BOB wil weten of het college vindt dat alle inwoners van Breda - en Nederland - jodiumpillen moeten krijgen.

Daarnaast wil de partij weten of de gemeente, indien er geen landelijk beleid voor jodiumpillen is, haar inwoners kan verzorgen op juridisch, organisatorisch en technisch vlak.

Jodium

Een van de gevaren bij een kernramp is het vrijkomen van radioactief jodium. Wanneer het vrijgekomen jodium door de schildklier wordt opgenomen, brengt dit schade aan het lichaam aan en stijgt de kans op schildklierkanker.

Jodiumtabletten moeten snel na een ramp worden ingenomen, zodat de schildklier is verzadigd met niet-kwaadaardig jodium. Het innemen van jodiumpillen beschermt niet tegen andere radioactieve stoffen die vrij kunnen komen bij een kernramp.

Tip de redactie