Exotische muziek, warm weer en swingende kinderen op Veemarktplein

Zangeressen in felle, gekleurde jurken. De gitarist met een rieten hoed op en alle andere bandleden zijn allemaal lekker casual gekleed. 

Op het opstapje liggen kinderen met veel plezier te luisteren en swingen ze af en toe lekker mee. Jazzmuziek? Nee: op de Veemarktstraat heerst er een swingende samba jamsessie.

De Roda Da Samba, bestaande uit internationale artiesten, doet je het Jazz Festival eventjes vergeten. Het is alsof het podium bij de Veemarktstraat niet bij Breda hoort. De docenten en studenten van de Braziliaanse muziekschool EPM Holanda uit Rotterdam toveren dit stukje van Breda om tot een heuse sambadansvloer.

Dansen

"Met dit weer past deze muziek toch beter", vertelt Sandra, moeder van twee meisjes. "Ik kom hier nu al vele jaren en ik hoop ieder jaar dat er zoiets als deze Roda Da Samba aanwezig is. Vooral mijn twee dochters vinden het erg leuk. De jazzmuziek vinden ze niet zo leuk. Hier kunnen ze meer op dansen en swingen", zegt ze lachend.

Ook op de terrasjes rondom het podium kunnen mensen hun lichamen niet volledig onder controle krijgen. Tikkende voeten, meetikken met vingers op de tafeltjes en meeklappen wisselen elkaar af. "Ik ben zelf in Brazilië geweest toen ik jong was", vertelt Ben, die gekleed is in een linnen, wit hemd en broek met daaronder nette puntschoenen. "Ik voel me weer jong met deze muziek. Het rimte klinkt precies zoals toen ik daar was."

Aan de rechterzijkant van het podium staat het publiek nog wat meer mee te swingen. Een paar jongedames doen er een paar danspasjes bij en beginnen er bij te draaien. "Ik kan hier niet bij stilzitten", hoor je een meisje tegen haar vriendinnen zeggen. Samen maken ze er een feestje van, en ze lijken niet meer te kunnen stoppen met dansen.

Tip de redactie