Versterkte jazz vanaf de verschillende podia, looporkesten die onversterkt door de straten musiceren. Dat is Breda Jazz Festival. Maar er is meer. Muziek op pareltjes van plaatsen. Vaak rustige muziek, zoals in de Willem Merkxtuin.

Lang niet elke Bredanaar kent dit plekje die - zeker voor een toerist - veel te goed verstopt zit in de St. Annastraat. De echte kenner weet daarentegen dat je er juist naartoe moet gaan om even bij te komen.

Vanaf 14.00 tot 18.00 uur staan de muzikanten op het podium in de Willem Merkxtuin. Vanaf het moment dat je verstopte plek betreedt, valt de rustige sfeer als een warme deken over je heen. De slow-paced jazzmuziekje maakt het compleet. Op deze plek is het een verrassing wie er gaat spelen, want vier uur lang spelen internationale jazzmuzikanten  Secret Sessions.

De sfeer en de plek beïnvloedt de staat van het publiek. Dat gaat vanzelf zachter praten. Geen geschreeuw, maar rustig wachten op het begin van de sessies. Uitbundig pratend jazz- en terrasvolk is in geen velden of wegen te bekennen.

De pianist zet zijn solo in en de drummer zorgt voor het ritme en tempo. Het resultaat: rustieke jazz die je niet snel ergens gaat vinden op het festival. Aan het begin van deze vrijdagmiddag is het nog rustig, maar de aanwezigen bewegen stilletjes mee, voeten tikken met de maat mee.

“Ik ken dit plekje al jaren. Heel veel kennen het alleen niet en missen hier echt iets”, vertelt een gepensioneerde man met een zilveren zonnebril. “Je hoeft hier niet eens voor de muziek te komen. Zelf kom ik hier voor de rust die hier hangt. Eventjes ontsnappen aan de drukte van het festival en bijkomen met wat langzame jazz. Wat wil je nog meer?”