Het pas geopende Hotel Nassau Breda is de thuisbasis van het nieuwste podium op het Breda Jazz Festival. 

Kim Hoorweg trapt op donderdagmiddag af als eerste jazz muzikant in de Kapel van het oude klooster. Maar het publiek komt niet uitsluitend langs om te jazzen.

"Jammer dat we in Breda wonen. Anders konden we hier een kamer boeken", zegt een vrouw lachend tegen haar echtgenoot terwijl ze met grote ogen naar het glaswerk in de Kapel aan het kijken is.

Het gloednieuwe vijf-sterrenhotel aan de Nieuwstraat is the talk of the town. Jazz-liefhebbers én pure nieuwsgierige aagjes hebben het over de nieuwste aanwinst van de stad. Hanny van het Jazz festival staat voor de hoofdingang van het hotel om mensen de weg naar de Kapel te wijzen. "Komt u voor het concert van Kim Hoorweg?", vraagt Hanny. “Nee eigenlijk niet. We zijn zo benieuwd naar hoe het hotel is geworden”, antwoordt de man.

Gratis

Hanny probeert het koppel naar het concert te lokken door te vertellen dat ze dan ook de Kapel van binnen kunnen zien. "En het is ook nog eens gratis!", roept ze het echtpaar nog even na. De fervente jazzers zijn te herkennen aan de blauwe sticker geplakt op de borst. Onderweg naar het concert vertelt een man aan zijn echtgenote over de geschiedenis van het Klooster.

"Ik heb vroeger een kachel moeten verwijderen uit het Klooster. Ik ken het nog een beetje in de oude staat dus", vertelt de man. De Bredanaar is een echte jazz-liefhebber. "Wij komen voor het concert, maar ook op te zien wat er van het hotel is geworden. Uiteraard maken we gebruikt van de gelegenheid", grapt de man.

Museum

Het hotel lijkt bijna de functie van een museum te vervullen. Het publiek wandelt langzaam door de foyer. Verwondert zich over hoe het hotel er van binnen uitziet. Alhoewel nog  niet niet alle ruimtes af zijn lijkt het alsof de Bredanaar Hotel Nassau in ieder geval heeft goedgekeurd.