De politie heeft donderdagavond in Breda en Raamsdonkveer tien aanhoudingen verricht in verband met het dodelijke schietincident eerder die dag in Dordrecht.

Op de Merwedestraat in die stad werd donderdag een 38-jarige Dordtenaar neergeschoten. De man overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Om kwart over vier werd de Dordtenaar op straat beschoten. Omdat op deze zonnige dag veel mensen op straat waren, waren er veel getuigen die gelijk de hulpdiensten alarmeerden. Agenten troffen op straat een gewonde man aan. "Hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar helaas overleed hij korte tijd later aan zijn verwondingen", aldus de politie.

De daders vluchtten weg in auto’s, maar een voorbumper en een kentekenplaat bleven achter in de Merwedestraat. De politie opende direct een grote zoekactie. "Schietincidenten in het publieke domein, waarbij de kans bestaat dat omstanders betrokken worden, zijn voor de politie ontoelaatbaar. Daarbij werd zeer nauw samengewerkt met de politie van de eenheid Oost Brabant", meldt de politie in een persbericht.

Kenteken

Het kenteken leidde de politie naar Breda waar zij rond 18.00 uur aan de Groenedijk drie mannen heeft aangehouden voor betrokkenheid bij de dodelijk schietpartij. De mannen zouden vuurwapengevaarlijk zijn, dus nam de politie geen enkel risico en dirigeerde de mannen uit het voertuig met getrokken wapen. De mannen zijn vastgezet voor verder verhoor en onderzoek. Een vierde man meldde zich later donderdagavond op het politiebureau in Breda.

De auto zonder voorbumper leidde de politie later in de avond naar Raamsdonkveer. Daar werden in een woning vier mannen aangehouden en nog twee mannen die in een auto zitten die voor de woning stond. 

Prioriteit

De aanleiding voor de schietpartij is voorlopig nog onduidelijk. "Het aanpakken van vuurwapengeweld heeft voor de politie de hoogste prioriteit", verklaart de politie de inzet en het aantal arrestaties.

De politie is direct een uitgebreid onderzoek gestart. De vele getuigen die nu kort gesproken zijn, worden nog uitvoeriger gehoord. De Forensische Opsporing is de hele donderdagavond bezig geweest met het veilig stellen van sporen. "Als er getuigen zijn, die nog niet bekend zijn bij de politie vragen wij hen zich te melden."