Drie gebouwen met gemixte functies, van een hotel en restaurant met 160 kamers, een woonkamer en vijftienduizend vierkante meter kantoor. Dat moet er op het gebied tussen het station en het Gerechtsgebouw komen. Uiterlijk 2020 wil ontwikkelcombinatie 5Tracks Breda het gehele project aan de Stationslaan gerealiseerd hebben. 

De bouw start als alles meezit in het laatste kwartaal van 2017. De totale kosten bedragen circa 100 miljoen euro. Volgens 5Tracks Breda hebben verschillende beleggers al positief gereageerd. Concrete afspraken zijn er nog niet. "Maar nu wij de vergunning hebben, kunnen we de boer op", zegt Ton Vaags van JP van Eesteren, een van de drie bedrijven die samen 5Tracks Breda vormen.

De drie gebouwen krijgen elk een mix aan functies. "Dat past bij deze tijd", aldus Ton Vaags. In totaal is er kantoorruime voor ongeveer 750 werknemers in de verschillende fases van bedrijvigheid. "Je kunt beginnen met het huren van een bureau en vervolgens groeien naar een paar man personeel en uiteindelijk grote vloeren van 2000 vierkante meter", vult Roderick van Houwelingen aan. "We richten ons op young professionals en ondernemers."

Ambitieus

Het plan is ambitieus, maar dat waren de eisen van de gemeente ook. Negen partijen toonden interesse, met drie ervan ging Breda serieuze gesprekken aan. Uiteindelijk bleek 5Tracks Breda op het goede spoor te zitten.

"Omdat het plan innovatief en creatief in elkaar zit", aldus projectmanager Nora van de Griendt van de gemeente Breda. "Het multifunctionele van het plan sprak aan en de manier waarop verbinding wordt gelegd met het Coulissenlandschap."

De ontwikkelcombinatie heeft de ambitie om van Coulissen West, de werktitel van het gebied, een internationaal zakencentrum te maken.

"Het moet het visitekaartje worden voor de stad." Het internationale karakter komt terug in de woningen, waarvan een gedeelte - ongeveer 45 woningen - is bestemd voor short stay. "Die worden dus gemeubileerd verhuurd voor een periode van twee dagen tot een aantal maanden", aldus Van Houwelingen. Expats, maar ook internationale studenten moeten daar hun onderkomen kunnen vinden.

Skybar

Door de opzet van het plan - elk gebouw combineert een mix aan functies - is het in fases uitvoerbaar. "We hoeven dus niet te wachten met bouwen tot we 70% van de kantoorruimte hebben verhuurd." Een van de topattracties wordt een skybar, een café op het dak van een van de gebouwen. Daar, vanaf 32 meter hoogte, kunnen zakenmensen, maar ook toeristen en reizigers genieten van het uitzicht over de stad. 

Onder de gebouwen komt ruimte voor parkeergelegenheid. Daardoor is het landschap verhoogd en kijk je als bezoeker aan het park dat wordt aangelegd over spoor en busbaan heen. Om te zorgen dat het project de komende tijd al gaat leven, wil 5Tracks Breda aan placemaking doen. In gewoon Nederlands: het terrein al tijdelijk gaan gebruiken. "Door er bomen in bakken te zetten en misschien tijdelijke kantoorruimte in de vorm van oude treinstellen die als kantoor kunnen worden gebruikt."

De locatie van Breda maakt het tot een uniek project. "Deze combinatie van functies en met deze kwaliteit heb je nergens in de buurt van een HSL-station", besluit Ton Vaags.