Classic Jazz keert terug tijdens het Jazz Festival. Op initiatief van The Original Victoria Band uit Breda is ‘Hotel Nouveau van Ham’ aan het Van Coothplein drie dagen lang het podium voor oude stijl jazz.

The Original Victoria Band uit Breda liep al langer met de gedachte rond om deze muziek weer in de stad tot haar recht te doen komen. Nu zijn er twaalf optredens in drie dagen, telkens vanaf 14.00 uur.

“Het Bredase jazzfestival is de laatste 10 jaar van een zeer hoog niveau en staat internationaal bijzonder goed aangeschreven”, weten de initiatiefnemers van de The Original Victoria Big Band. “Velen die het begin in de jaren 70 hebben meegemaakt, denken nog wel eens terug aan de muziek zoals die door de boxjes kwam aan de lantaarnpalen op de grote Markt.”

Marcel Felet van The Original Victoria Band merkte dat het initiatief in de smaak valt bij muzikanten. “De e-mail box puilde op een gegeven moment zo’n beetje uit van alle hartverwarmende reacties. We hadden flink wat betere amateurorkesten en semi-professionele bands aangeschreven. Het was al gauw duidelijk dat aan dit initiatief behoorlijk wat behoefte bestaat.”

Het orkest is het oudste nog bestaande oude stijl jazzorkest ter wereld en speelt ‘Hot Dance Jazz’ uit de jaren 1924 tot 1932, de roaring twenties. Op het Classic Jazz Podium spelen deze dagen orkesten uit de regio Breda, zoals de The Original Victoria Band, de Hugger Mugger Jazzband en The Old Fashion Band.

Andere orkesten komen soms van ver buiten Breda, zoals de Four Stream New Orleans Jazzband (Arnhem), de Blue Friends Jazzband (Leiden), de Limehouse-Jazzband (Haarlem), de Freetime Old Dixie Jassband (Enkhuizen), het Euphonia Novelty Orchestra (Enschede), de Ol’ Stars Jazzband (Vught) en de Jay Jay’s Border Jazzmen (uit Borculo).

De concerten zijn gratis te bezoeken.