Breda krijgt vrijdag 20 mei de eerste Friday Night Skate. De skeelertocht is een initiatief van Schaatsvereniging Ballangrud Breda.

"Het evenement is vorig jaar bedacht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging", laat de club weten. Met deze tocht wil de vereniging de tevredenheid tonen over de ijsbaan. "Het bleek in 2015 te kort dag het evenement nog te kunnen houden. De voorbereidingen zijn nu in volle gang voor 20 mei."

Het evenement trekt de vergelijking met de Singelloop en de Singelzwemtocht, die eveneens de kracht van de Bredase singels benutten. Voormalig topschaatster Annamarie Thomas is ambassadeur van de tocht.

Deelname aan de Friday Night Skate staat voor iedereen open die kan skeeleren, goede bescherming wordt wel geadviseerd. De organisatie verwacht tussen de 100 en 200 skaters. "Het is recreatief en nadrukkelijk niet competitief", aldus Ballangrud.

Route

De Friday Night Skate start bij het T-huis in het Valkenberg. De route loopt door Breda Oost en voert over de binnensingels. De start is om 19.30 uur en na ongeveer twaalf kilometer zijn de deelnemers rond half negen weer terug in het Valkenberg.

Het peloton wordt begeleid door zogeheten blokkers die het verkeer regelen en ervoor zorgen dat het peloton veilig en als een gesloten geheel de route aflegt.

De tocht staat eenmalig op het programma, maar bij succes sluit Ballangrud een tweede editie niet uit.