Het Breda Jazz festival wordt vanaf 5 mei gehouden. Achter de schermen is een goed geoliede organisatie aan het werk die alles minutieus plant.

Honderden optredens in vier dagen Breda Jazz Festival. Die ook nog eens op tijd beginnen. Als bezoeker lijkt dat vanzelfsprekend.

Teamleider stagemanagers Frank Pellens weet de andere kant van het verhaal en ziet het ook weleens bijna fout gaan. “Als er een bandlid kwijt is”, weet hij.

Op zo’n moment is het aanpoten voor de stagemanager in kwestie. "In eerste instantie vraag je dan aan de bandleider of hij weet waar zijn bandlid is, en we checken bij Roland Kompierprodukties of het bandlid zich eerder die dag wel heeft gemeld bij de organisatie”, licht Pellens een tipje van de sluier op over het werk van deze fanatieke groep vrijwilligers. “En weglopen bij het podium kan niet."

Het werk van de stagemanagers begint eigenlijk al de vrijdag voor het festival. Dan gaat het draaiboek van het festival naar de medewerkers.

Draaiboek

"En op donderdagochtend om tien uur bespreken we de wijzigingen in dat draaiboek, want die zijn er altijd. Het is in vier dagen tijd eigenlijk het enige moment dat we elkaar als groep zien."

Pellens - net 50 - heeft inmiddels jaren ervaring als teamleider. Dit wordt zelfs zijn 29e jaar als vrijwilliger bij het festival.

"Mijn laatste. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat het mijn rol als voorzitter van Gilde St. Joris in Rijsbergen meer aandacht vraagt."

De taken van de stagemanagers zijn strak ingedeeld. Iedereen weet hoe laat hij of zij bij welk podium wordt verwacht.

Platen

"Een uur voor aanvang van de dag ga je als stagemanager de spullen ophalen die voor het podium zijn. De platen met namen voor de orkesten, die bij de optredens geplaatst worden, bonnen voor de bands, portofoons."

"Bij het podium ga je dan eerst kennismaken met de clustermanager van de horeca en met de geluidsman. Als een band aankomt bij het podium is het de taak van de stagemanager om te zorgen dat de muziek op tijd begint."

"En je spreekt de tekens af met de bandleider. Een vinger omhoog om aan te geven dat er nog tijd is voor een nummer, hand langs je keel om te tonen dat de band moet afronden. Dat soort zaken."

De stagemanager blijkt een manusje van alles. Want in de pauzes is het aan de baas van het podium om te zorgen voor de juiste drankjes. En denk maar niet dat het tijdens de optredens lui achterover leunen is. "Dan let je op het publiek, of mensen anderen niet hinderen of op het podium willen klimmen."

Band

En niet te vergeten op de band. "Het is weleens gebeurd dat een band een half uur te vroeg wilde stoppen. Dan moet je snel ingrijpen voordat de instrumenten in de koffer zitten en zorgen dat de muzikanten weer terug naar het podium worden geleid. Je bent echt verantwoordelijk voor alles wat er op het podium gebeurt."

Uitdagingen zijn  de Festival Surpisebands. "Die muzikanten kennen elkaar meestal wel, maar zien elkaar tijdens het festival pas voor het eerst kort voor het optreden. Dan is het wel zaak om te zorgen dat iedereen er is."

Bovendien heb je er bands en muzikanten tussen die er lol in hebben de stagemanager uit te testen en voor gek te zetten. "Joep Peeters bijvoorbeeld, die deed dat vroeger wel. De laatste jaren, niet meer hoor."

Al staan de stagemanagers al snel tien uur per dag bij de muziek, toch willen de meesten ook graag een middagje vrij. "Om met vrienden of partner nog even ergens te gaan luisteren. Dat hoort er ook bij."