Breda krijgt een nieuwe kringloopwinkel aan het Erasmusplein: Stichting Sanaga Kringloopwinkel. Het personeel bestaat volledig uit vrijwilligers. Doel is het binnenland van Benin een handje te helpen.

Voorzitter Marcel Buijs vertelt meer over zijn winkeltje. “Ik ben nu drie jaar geleden met pensioen gegaan. Mijn dochter zet zich al in voor een betere wereld in Benin en daar was ik al lange tijd bij betrokken. Nu ik met pensioen ben, wil ik nog meer doen en heb besloten een kringloopwinkel te openen.”

Zijn dochter Vera stichtte samen met haar man George Alex in 2008 de ‘Stichting Afric‘Sanaga om professioneel de regio te ondersteunen. De stichting bouwde onder meer een school en zorgde voor een oogtest voor veel kinderen, eventueel een bril en soms zelfs een oogoperatie.

Momenteel is Stichting Afric’Sanaga bezig om een medische kliniek te realiseren. De nu gepensioneerde Buijs wil opnieuw zijn steentje bijdragen. “De medische kliniek kost veel geld en het is beter dat het geld van meerdere kanten komt. De stichting doet natuurlijk zijn uiterste best, maar zoiets alleen realiseren is niet makkelijk”, aldus Buijs.

De medische kliniek richt zich vooral op vrouwen en kinderen. “Mannen komen in Afrika meestal wel aan hun trekken. Voor vrouwen en kinderen is dat niet zo. Het sterftecijfer van vrouwen en het geboortesterftecijfer bij kinderen ligt erg hoog in Afrikaanse landen zoals Benin. De kliniek richt zich dus vooral op vrouwen en kinderen.”

In de kringloopwinkel is van alles te vinden. Buijs: “We verkopen kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. We hebben serviesgoed, cd’s, dvd’s, wat speelgoed en nog kleine weggeef cadeautjes. Van een juwelier die pas geleden dicht ging, kregen we veel juwelen toegestuurd. Horloges, oorbellen en dat soort leuke dingen. Hierbij is natuurlijk wel dat dit eenmalig is. Op is op.”

21 mei gaat de kringloopwinkel feestelijk officieel open, met een rommelmarkt, een luchtkussen en een dj. De Stichting Sanaga Kringloopwinkel vestigt zich aan Erasmusplein 12.