Een stap maken met gestrekt been of juist diep door de knieën zakken: op een Silly Walks zebrapad is geen manier van lopen vreemd. Bredanaar Dick Benard wil zo'n zebrapad in Breda want “het lijkt me leuk”. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: "Ik pleit in het kader van Stad met Karakter voor de opening van een officiële Bredaas 'Silly Walks' zebrapad. Ik dacht aan het zebrapad van het Chasseveld naar het Stadskantoor."

Silly Walks houdt in dat je loopt op een manier die afwijkt van de gangbare manier van lopen. Het idee stamt uit ‘The Ministry of Silly Walks’ uit 1970. Dat is een sketch uit aflevering 14 van Monty Python’s Flying Circus, getiteld Face the Press, waarin acteur John Cleese een ambtenaar van een fictief Brits departement speelt die toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes. Cleese loopt in de sketch op diverse rare manieren.

Benard heeft zijn idee gebaseerd op die sketch en op andere Silly Walks zebrapaden. “Ik ben al vanaf de jaren 70 fan van Monty Python. Je ziet in andere steden overal in Europa van die zebrapaden ontstaan met een bord erbij dat je daar Silly Walks kunt doen. In Eindhoven heb je een tunneltje waar de Silly Walks afbeelding van John Cleese is afgebeeld. Je hebt ook een zebrapad in Zweden. Mensen steken daar over en dan doen ze de Silly Walks als een soort ode aan Monty Python eigenlijk.”

Een officieel bord
In principe kun je natuurlijk op elk zebrapad lopen zoals je wilt, weet ook Benard. “Je kunt het natuurlijk altijd wel doen maar waar het mij om gaat is dat er dan een bord komt te staan vanuit de gemeente waarop staat dat het een officieel Silly Walks street crossing is.  Je kunt er ook gewoon overheen lopen natuurlijk maar als je er de behoefte toe voelt kun je een Silly Walk doen. Het is gewoon een beetje ludiek en grappig.”

Hoe hij dat gaat realiseren, weet hij nog niet, zo staat in zijn Facebookpost: ‘Maar hoe pak je zoiets aan. Je zult je bij de gemeente moeten vervoegen. Maar wie gaat er vervolgens over? Wat zijn de juiste protocollen? Wie weet 'Der gerade Weg?' Moeten er handtekeningen ingezameld worden? Kunnen gemeente- ambtenaren en/of politici me wellicht verder helpen?’ Benard: "Ik heb zoiets nog nooit gedaan dus ik weet niet precies wat de juiste weg is. Maar er zijn mensen die me tips geven en als er genoeg animo is, dan gaan we daar maar eens mee aan de slag."

De video waarop Benard zijn idee heeft gebaseerd: