De burgers van Breda hebben op koningsdag het zonnetje tevoorschijn gefeest. 

Door de slechte weersvoorspellingen kwamen de feestjes op de Grote Markt en de Havermarkt wat langzaam op gang maar nadat de dag vorderde en het zonnetje zichzelf liet zien liep ook de binnenstad van Breda vol.

Terwijl er nog een donkere wolk boven de Grote Markt hangt staat er een enkeling van de muziek te genieten met een biertje in de hand. "Wat het weer ook mag doen, wij gaan er ieder geval een feestje van bouwen", zegt de optimistische Bredanaar.

Een werknemer van de één van de barretjes die op de Grote Markt staan heeft nog maar een paar biertjes geschonken. "Als het op deze manier doorgaat wordt het een sober koningsfeest, maar ik vertrouw erop dat de Bredanaars later op dag hun gezicht zullen laten zien."

Shari van de Satéhut  denkt er hetzelfde over. "Waarschijnlijk gaat het rond een uur of vier drukker worden." Buiten voor de Satéhut zijn er al een paar oranje diehards aan het losgaan op Salsamuziek.

Zon

De horecamedewerkers krijgen gelijk. Hoe verder de dag vordert hoe drukker de stad wordt. Ook de zon breekt door en het lijkt een echte koningsdag te worden.

Ook onze lieve buren uit België komen even kijken naar wat de oranje gekte te bieden heeft. "Dit is de eerste keer dat we koningsdag vieren", vertelt Halima. Het gezin uit Mechelen is onderweg naar het Valkenberg. “Ik heb speciaal mijn oranje hoofddoek aangedaan voor Nederland", vertelt Halima lachend.

In de HEMA zit er nog een gezin uit België te genieten van een broodje rookworst. "Vandaag willen we een echt dagje Nederland beleven", aldus de vader. "Jammer genoeg zijn we vergeten iets oranjes aan te doen."

Mensen van verschillende achtergronden en leeftijden betreden de binnenstad en hebben er zin in om er een feestje van te bouwen. Iedereen op hun eigen manier, maar met maar één doel. Lekker losgaan op de verjaardag van de koning.