Het leek wel herfstweer tijdens Koningsdag in Breda. Toch snuffelden veel mensen langs de kraampjes in 't Valkenberg op zoek naar de verborgen schat. Welkom op de vrijmarkt, waar kinderen hun verkooptalenten tonen.

Het is schipperen voor de bezoekers woensdagmorgen. Terwijl ze met een paraplu de harde regen en wind tegen proberen te houden, is het zaak de ogen goed open te houden. Je zou toch net je pronkstuk voorbij lopen.

Kinderen achter de kraampjes schuilen onder hun tentjes met een kopje warme chocolademelk en hopen dat er iemand stopt om iets te kopen. Een kalende, oudere man zoekt aandachtig tussen de rommel van een kraampje waar twee meisjes tussen de 12 en 15 jaar staan.

Plots stopt zijn zoekend oog en ziet hij iets dat hij graag wil hebben: Een limited edition van film Kill Bill: Volume 2. Hij rekent vlug af bij de twee meisjes. "Nog bedankt hé", zegt de man tegen de twee terwijl hij bijna weer naar de volgende kraam gaat. "Nee, u bedankt! U bent de eerste die iets heeft gekocht vandaag", lacht een van de meisjes.

Babykleding

Even verderop zoekt een stelletje babykleding voor de baby die in de buggy meerijdt door het park. "Hmm, wat vind jij? Is dit mooi?" vraagt de man aan de vrouw aan zijn zijde. Zij: "Ja dat paarse staat bij hem vast leuk. Laten we het kopen!"

Ook wordt er minder serieus gekeken voor de babykleding. Het stel begint hard te lachen wanneer ze een kledingstuk zien dat veel te groot is voor hun baby. Met een glimlach lopen ze verder naar de volgende kraam.

Op het terrein van de KMA is het tegen tien uur tijd voor de traditionele Vlaggenparade. Het geklets tijdens het wachten op de Buitengewone Vlaggenparade verstomd wanneer het tromgeroffel nadert.

Mensen draaien zich om en zoeken waar de muzikale militairen vandaan komen. Daar komen ze aan. Eerstejaars cadetten, ongeveer 150, marcheren op de maat richting het grote plein. Geen weer en wind houdt hen tegen, zo lijkt het.

Zonnetje

Wanneer de ceremonie dan echt lijkt te starten, besluit het weer om eens aardig te zijn en laat een zonnetje door het wolkendek breken. Burgemeester Paul Depla spreekt een welkomstwoord. "We zijn hier vandaag om Koningsdag traditioneel met de Buitengewone Vlaggenparade te openen. U bent hier omdat u zich verbonden voelt met het Koningshuis. Vandaag is dan ook een dag van samenhorigheid."

Dan klinkt het Wilhelmus. De genodigden en aanwezigen worden verzocht te gaan staan indien mogelijk. Tijdens de muziek van het volkslied is het eerbiedig stil. De soldaten staan met een strak gezicht voor zich uit te kijken. De militaire protocollen zijn duidelijk zichtbaar door de strakke bewegingen die de cadetten uitvoeren.

Normaal gesproken zou er na de ceremonie een demonstratie van parachutisten plaatsvinden, maar vanwege het weer moet dit onderdeel worden afgeblazen. Wel is iedereen nog welkom voor een kopje koffie, thee of fris in de Grote Zaal op de eerste verdieping. Hier speelt de fanfare nogmaals het Wilhelmus en klinkt ook het volkslied van Breda voor de tweede maal in de zaal.

Koningsdag is begonnen.

Bekijk hier het programma in Breda en hier de line-up van 538Koningsdag

Bekijk ook het live-blog.