Barpersoneel bij buitenbarren in de binnenstad moet zichzelf kunstig met een paraplu of een regenpak droog zien te houden.

 De gemeente Breda gedoogt niet langer parasols en andere overkappingen. “Absurd”, zegt Patrick van Asch, die meerdere cafés in de Bredase binnenstad runt.

Controleurs van de gemeente hebben deze middag parasols en andere overkappingen boven buitenbars laten verwijderen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Dat is geheel volgens afspraak, stelt hij.

Afgelopen donderdag is er overleg geweest tussen de gemeente en de organisatoren en de hulpdiensten, waarbij ook het weer aan de orde is geweest. Tijdens dat overleg is de afspraak gemaakt dat de gemeente vasthoudt aan vergunningaanvraag. “En dat betekent dat er geen extra parasols, pagodes, terrastenten en dergelijke geplaatst mogen worden.” De maatregel is ingegeven vanuit veiligheid en crowd control, aldus de woordvoerder.

Van Asch, van onder meer Bruxelles, bevestigt die lezing. “Alleen gebeurt het al jaren dat er boven buitenbarren parasols worden geplaatst. De horeca heeft vandaag duidelijk aan de gemeente laten weten dat de parasols enkel en alleen boven de barren staan om het personeel te beschermen tegen de verwachte regenval.”

De horecaman erkent dat de gemeente volgens de vergunning gemeente gelijk heeft. “Maar natuurlijk absurd dat ons personeel vanavond en morgen in de volledige regenval hun Koningsdag diensten moeten draaien! Dus formeel hebben ze gelijk maar een klein beetje meedenken in deze zou zeer te waarderen zijn.”

Bekijk het feestprogramma van Koningsnacht en Koningsdag in Breda