De stad vanuit een ander perspectief bekijken op de fiets. 'De stadsexpeditie' is een initiatief vanuit Nieuw Nederland. "Breda is meer dan bier en historie", vertelt Peter Brouwers van Stadsambassade Breda.

Het idee achter de stadexpeditie die deze vrijdagochtend door Breda trekt, is om te laten zien wat voor stad Breda is en wat voor stad Breda kan worden. Deelnemers hebben de keuze uit vier verschillende fietsroutes met elk een ander thema.

Zo is er een economische route waar je langs organisaties en initiatieven gaat die de Bredase economie willen verstrekken. Of een route langs de noordkant van Breda waar er sociale initiatieven worden belicht.

Ellen studeert aan de NHTV en wilt richting citymarketing. Een stadexpeditie is volgens haar de ideale manier om een stad beter te leren kennen. Ze komt oorspronkelijk uit Hilversum. "Ik zit eraan te denken om na mijn studie te blijven hangen in Breda. De stad is meer geworden dan alleen de stad waar ik studeer", aldus de student.

Tachtig mensen

Er doen ongeveer tachtig mensen mee met de stadsexpeditie. Volgens Peter Brouwers komt ongeveer de helft uit Breda en de helft uit andere steden in Nederland. Zo ook Mart uit Amsterdam. Hij is uitgenodigd door één van de organisatoren. "Ik ga vandaag voor de eerste keer Breda echt ontdekken."

Gre Lanting is geboren in Rotterdam maar woont nu 28 jaar in Breda. Haar kinderen zijn geboren en getogen in Breda. "Toen mijn kinderen nog jong waren wou ik de stad graag beter leren kennen. Het ontdekken van Breda is een soort uit de hand gelopen hobby geworden", vertelt Gre lachend.

Fietsroute

De fietsroute is een afwisseling tussen het bezoeken van verschillende initiatieven en een historische stadsrondleiding. Onderweg van het ene initiatief naar het andere stopt de groep voor een stukje Bredase geschiedenis van Marcel Vos.

Vos maakt zich hard voor het verhaal van het turfschip in Breda. Hij is geboren in Groningen, maar woont nu vijftien jaar in Breda en houdt van de stad en haar geschiedenis. "Als Breda  vroeger niet bezet was geweest dan was het nu de hoofdstad van Nederland", vertelt Vos om aan te geven hoe belangrijk de stad voor Nederland is geweest.

Breda mag dan meer zijn dan een stad met bier is historie, maar het blijft dat de bourgondische levensstijl nog steeds onderdeel is van de Bredase cultuur. De deelnemers sluiten de stadexpeditie af met een biertje van lokale brouwerij Frontaal onder het genot van een diner van Foodguerilla bij STEK.