De onderhandelingen duurden vijf maanden, maar toen kwam daar uiteindelijk het jawoord: Virgin-oprichter Richard Branson komt naar Nederland. 

Dat doet hij in het kader van inspiratie-evenement Inspiration360 in Ziggo Dome. De komst van de Britse zakenman is onder meer te danken aan de inspanningen van de Bredase ondernemer Niels Houtepen.

Inspiration360 is een event waarop internationale sprekers zullen verschijnen. De wens van Houtepen en zijn partner Robert de Vries was een evenement organiseren met sprekers van wereldniveau dat heel breed toegankelijk is voor een breed publiek. Ze verbaasden zich er namelijk over dat dergelijke bijeenkomsten vaak alleen zijn weggelegd voor mensen die worden uitgenodigd of voor bezoekers die veel geld betalen.

Waarom Branson is uitgenodigd? Houtepen: “Voor zover mijn kennis reikt is er niet één ondernemer in de wereld die zoveel bedrijven heeft gestart. Hij heeft elke keer nieuwe paden bewandeld als ondernemer. Hij is niet bij succes gestopt, maar heeft zichzelf en de organisatie steeds geprikkeld. Branson heeft prachtig mooie maatschappelijke initiatieven opgestart. Nu heeft hij ook weer een enorm spannend doel door te kijken of hij als eerste de consument naar de maan kan brengen. Dus als het gaat over innovatie en als ondernemer continue jezelf nieuwe doelen stellen, spreekt hij denk ik enorm tot de verbeelding.”

Veranderingsproces
Volgens Houtepen is iedereen op zoek naar inspiratie. “Ik denk dat wij als maatschappij in een veranderingsproces zitten. Dat er lang een periode was dat er een enorme individualiseringsslag werd gemaakt. Ik denk dat jongerenorganisaties maar ook goede ondernemers zich langzaam bewust zijn van het feit dat ze de verantwoording moeten gaan nemen voor een volgende generatie. Dat we na moeten denken over: Hoe laten we de planeet achter? Wat kunnen we vandaag al doen om die verandering morgen in gang te zetten? Ik denk ook dat mensen steeds meer bezig zijn met vragen als: Wie ben ik? Hoe kan ik mijn unieke ik de vrijheid laten in plaats van achter de kudde aan te lopen? Dat zijn vragen waar we binnen het concept antwoord op proberen te vinden en als het antwoord niet komt in ieder geval te prikkelen.”

Bij Inspiration360 moet niet gedacht worden aan klapstoeltjes, een beamer en een microfoon. Nee, het moet een hele happening worden met optredens, muziek, beelden en een ronddraaiend podium midden in Ziggo Dome. Op dat podium zullen naast Branson twee andere namen van hetzelfde kaliber staan. Maar wie die sprekers zijn, is nog niet bekend.