76 huurders van AlleeWonen kunnen ervoor kiezen hun huis volledig energieneutraal te laten verbouwen. 

Het gaat om woningen in Geeren-Zuid. Daarnaast krijgen vier woningeigenaren eveneens een aanbod om hun huis te laten verduurzamen.

Bij de vier koopwoningen gaat het om voormalige huurwoningen in dezelfde straten, te weten de Leeghwaterstraat, Rombout Keldermansstraat, Hendrik Berlagestraat, Philips Vingboonsstraat en Melchior van Herbachstraat.

De gemeente Breda staat garant om de ombouw mogelijk te maken. Voor de huurders betekent het dat ze erin woonlasten in principe op vooruit gaan. “We berekenen maximaal 50% van de besparing in energiekosten door als huurverhoging”, aldus een woordvoerder van AlleeWonen.

De bewoners kunnen kiezen voor een nul-op-de-meter-woning of een ombouw naar een woning die daarvoor geschikt wordt gemaakt. In dat laatste geval houden de huurders een gasaansluiting en komen er geen zonnepanelen. Bij volledige energieneutrale woningen wordt de gasaansluiting verwijderd en schakelt het huishouden volledig om naar elektriciteit.

Volgens de woordvoerder van de woningcorporatie is het lastig in te schatten welke besparing bewoners precies bereiken. “Dat hangt heel erg van het woongedrag af. Onderdeel van het project is daarom een een coachingtraject, om de bewoners te adviseren.”

Op dit moment, na een eerste algemene bewonersavond, kiest 33 procent voor een volledig zelfvoorzienende woning, 33 procent voor een woning die daarvoor geschikt is gemaakt en weet de rest nog niet wat te kiezen. Alle woningen krijgen een extra schil om het pand, waardoor het beter geïsoleerd is.

De gemeente Breda hoopt dat dit project een voorbeeld is voor andere corporaties om eveneens woningen te verduurzamen.