BREDA - Jamal el Kaddouri stapt uit de SP-fractie. Dat heeft hij woensdag per brief aan de burgemeester medegedeeld. Hij behoudt zijn zetel. El Kaddouri is het niet eens met de koers van de SP, schrijft hij in de brief aan de burgemeester.

El Kaddouri is al het vierde raadslid dat zich deze periode afscheid van zijn partij. Basile Lemaire (CDA), Jamal Nouhi (PvdA) en Pauline Ruijs-Lee (Breda'97) gingen hem voor. De Bredase raad kent nu twaalf fracties, waarvan 5 eenmansfracties.

De partij investeert volgens El Kaddouri niet in nieuwe frisse mensen en doet weinig om nieuwe, goede mensen aan te trekken. "Dezelfde poppetjes blijven aan dezelfde touwtjes trekken. Kortom: er is wel een hang naar macht gekomen, maar verder ontwikkelt de SP zich niet. De partij lijkt verdwaald. Dat is niet goed voor het land, en hier op lokaal niveau niet goed voor Breda. Daar wil en kan ik niet langer onderdeel van zijn."

El Kaddouri stelt verschillende gesprekken te hebben gehad binnen de SP om zijn pijnpunten te bespreken. "Dat leidde helaas niet tot verandering of verbetering. Er werd netjes naar mij geluisterd, maar er werd geen actie ondernomen."

Fractievoorzitter Bas Maes van de SP herkent zich niet in de kritiek. Hij noemt het nietszeggend. "Het wordt nergens specifiek. Het kan ook de kritiek zijn van een raadslid van GroenLinks in Groningen, bij wijze van spreken." Volgens Maes heeft El Kaddouri genoeg gelegenheid gehad om binnen de SP zijn punt te maken. "We hebben hem aangemoedigd om zich te profileren op punten die hij belangrijk vindt, zoals integratie en discriminatie."