Bredanaar geeft monumentale kastanje nieuw leven

‘Ik denk dat de meeste Bredanaars onder ons deze monumentale kastanjeboom uit 1820 aan de Crogtdijk / Terheijdenseweg wel kennen? Deze boom schijnt erg ziek te zijn maar ik ga zorgen voor nageslacht’, plaatste Raymond Tillieu zondag op zijn Facebookpagina. Hij heeft namelijk vorig jaar een paar kastanjes geplant met als resultaat een klein boompje.

Het leverde het tientallen enthousiaste reacties op Facebook op. "Dat had ik echt niet verwacht." Waarom dat nageslacht zo belangrijk is?

Raymond: “Die boom staat er al zo lang. Dat is natuurlijk beeldbepalend voor mensen in de buurt en het is gewoon een prachtige boom. Bovendien fiets ik er elke dag langs op weg naar mijn werk. Omdat er al niet zo heel veel mooie bomen overal staan, een beetje standaard zeg maar, zou ik het zonde vinden als deze uiteindelijk weg is en dat er dan niks meer komt te staan. Dan komt er weer een appartement of een bedrijf. Het lijkt me toch leuker dan als daar het nageslacht van dezelfde boom teruggroeit.”

Intentie
Toen hij een jaar geleden de kastanje opraapte, was zijn intentie niet het kweken van een nakomeling. “Ik wilde graag een kastanjeboom en dan wel van die boom. Niet zomaar van een boom. Maar ik had op dat moment niet echt de bedoeling of het idee dat dat puur was om die boom te redden.”

Raymond gaat er sowieso niet vanuit dat zijn boompje in de plaats van de zieke boom wordt geplant. “Het zou echt helemaal fantastisch zijn, maar ik heb niet het idee dat het gaat gebeuren, want volgens mij heeft de gemeente zelf ook een soort kweekkas en die hebben waarschijnlijk allang stekjes van deze boom.”

Raymond kweekt wel vaker boompjes. “Ik heb ook allemaal eikenboompjes geplant. Bijvoorbeeld toen mijn neefje geboren was. En ik kweek ook kleine boompjes om weg te geven aan vrienden. Dat vind ik dan leuker dan een bos bloemen. Ik heb gewoon een aantal eikels geplant omdat ik het grappig vind om te kijken of het lukt om er echt een boompje van te maken.”