Aangifte doen bij een ‘virtuele’ agent. Dat kan sinds deze maandag in Breda. Een 3D-aangifteloket is vanuit Zierikzee naar het politiebureau aan het Chasséveld in Breda verhuisd.

Maar hoe werkt dat nu precies, ‘virtueel’ aangifte doen? Voordat je het 3D-aangifteloket aan het Chasséveld kunt binnenlopen, moet er eerst gebeld worden via 0900-8844 voor een afspraak. Wanneer het niet druk is op het bureau kan er ook zonder afspraak virtueel aangifte worden gedaan.

Nadat de afspraak is gemaakt, meld de bezoeker zich op het afgesproken tijdstip via de intercom van het politiebureau voor de 3D-aangifteafspraak komt. De politiemedewerker opent dan vanuit Roosendaal het 3D-aangifteloket. Dat zit vlak naast de ingang van het politiebureau aan het Chasséveld.

De deur zwaait open en degene die aangifte wil doen kan naar binnen zonder begeleiding, tenzij de bezoeker dit graag wil. Vervolgens kan de aangifte starten.   

Praten via camera’s

In dit geval zit agente Elsa Bom uit Roosendaal aan de andere kant van het scherm. Als aangever zit je aan een tafel. Camera’s brengen je in beeld zodat de medewerker uit Roosendaal jou ziet. Andersom kan de bezoeker via het scherm de agent ook zien.

Op tafel is een wit vlak waarop identificatie staat.  Degene die aangifte doet kan zijn of haar ID, paspoort of rijbewijs hierop leggen. Een camera in het plafond bekijkt de beelden en de politiemedewerker krijgt de gegevens te zien. Ook foto’s van incidenten kunnen hierop gelegd en bekeken worden.

Meer uren beschikbaar

Het 3D-aangifteloket moet drukte bij de medewerkers aan de lokale balie wegnemen. “Als het in de hal aan de balie erg druk gaat worden, kunnen burgers hun aangifte ook bij ons kwijt. Als wij via het scherm namelijk veel aangiftes behandelen, kunnen er gelijk meer agenten de straat op dan, achter de balie blijven hangen”, vertelt politiemedewerkster Bom.

De balie hier in Breda is open van 09.00 tot 21.00 uur. Het 3D-aangifteloket is vanaf 08.00 tot 22.00 open. “We zijn twee uur langer beschikbaar dan normaal. Dat is voor de burgers prettig en ook voor ons”, vertelt woordvoerder Jiske van Pelt.

Aangifte doen vanuit huis

“Mensen kunnen nu aangifte doen via een scherm op het bureau, maar de volgende stap is natuurlijk dat ze dit vanuit huis kunnen doen”, vertelt Bom. “Er wordt achter de schermen wel aan gewerkt, maar dat proces kost heel veel tijd. Het gaat nog wel even duren voordat het kan.”

Dat komt vanwege de privacygevoeligheid van de aangiftes. Van Pelt: “Deze aangiftes vanuit huis gaan namelijk via een server die bijvoorbeeld in Amerika staat en het zijn geen beveiligde verbindingen zoals deze op het bureau. Dat moet allemaal goed geregeld worden zodat gevoelige informatie niet zomaar op de verkeerde plek belandt.”

‘Waarom het 3D heet? Eh….’

Bij 3D-aangifteloket zou je misschien denken dat je tegen een hologram praat, maar het driedimensionale element ontbreekt. “Het werd twee jaar terug geïntroduceerd als 3D, maar we kijken inderdaad om de naam aan te passen. Het lijkt meer op Facetimen of op Skypen. Waar dat 3D vandaan komt is een goede vraag”, vertelt de politiemedewerkster uit Roosendaal.

Aangifte via ‘3D’ kan nu op vier locaties. In Terneuzen, Etten-Leur, Roosendaal, Sprang-Capelle en sinds deze maandag Breda. De reacties zijn positief, aldus Bom.