Belachelijk noemt Cees Vorst van Rover (vereniging Reizigers Openbaarvervoer) het nieuwe uitstel van de HSL-verbinding Breda-Antwerpen.

Vorst denkt dat alle Europese regels het proces er niet makkelijker op maken. “Wij vinden het heel jammer dat er nog meer tijd verloren gaat. Uiteindelijk is het de reiziger die eronder moet lijden.”

De staatssecretaris maakte donderdag duidelijk dat de treinverbinding Breda - Antwerpen via het HSL-spoor tot 2017 wordt uitgesteld. In de eerste instantie zou de Benelux-plus trein december dit jaar gaan rijden. De NS zelf heeft het over ‘maximaal een paar maanden uitstel.’

De reden om de verbinding uit te stellen heeft te maken met het inbouwen van een HSL-veiligheidssysteem in de gewone trein. De NS en de Belgische Spoorwegen NMBS zijn afhankelijk van een externe leverancier voor het leveren van de beveiligingssoftware.

Daarna moeten de aangepaste treinstellen nog eens goed worden gekeurd door zowel Nederland als België.

Kamerleden België stellen vragen

Een aantal partijen in het Belgische parlement is niet blij met het uitstel. Ze pleiten voor een buspendeldienst tussen Breda en station Noorderkempen om op die manier  in Antwerpen te komen.

Zolang de Benelux-plus trein nog niet kan rijden via het HSL-spoor, blijft de treinroute naar Antwerpen via Roosendaal lopen.

Als de trein volgens de dienstregeling rijdt is er 16 keer per dag een verbinding op het traject Amsterdam - Rotterdam - Breda - Antwerpen - Brussel en terug.