Het fietsverkeer van en naar de binnenstad in Breda moet sneller, veiliger en comfortabeler. Daarom gaat de gemeente experimenteren met twee bijzondere fietsprojecten aan de St. Ignatiusstraat en de Claudius Prinsenlaan.

Aan de St. Ignatiusstraat komt er een zogeheten ‘snelfietsroute’. Dit houdt in dat er naast het fietspad een led-lichtstrip wordt gemaakt. Als de fietser de lichtpuls volgt die deze lichtstrip geeft, dan heeft hij gegarandeerd groen op de kruising met de Beverweg of Wilheminasingel.

Op de Claudiusprinsenlaan komt er een zogeheten ‘groene golf’. Het Bredase bedrijf DTV Consultants heeft het product ‘Evergreen-on-bike’ ontworpen. Dat heeft hetzelfde uitgangspunt als de ‘snelfietsroute’,  namelijk om de irritatie van wachtende fietsers bij een rood stoplicht te verminderen.

‘Evergreen-on-bike’ is een app waarmee de fietser vanuit een smartphone kan communiceren met het verkeerslicht. De app meldt hoeveel kilometer per uur de fietser moet rijden om het groene licht te halen.

Het verschil tussen de twee methoden is dat de snelfietsroute door alle fietsers gebruikt kan worden. Het gaat hier om een vaste snelheid voor alle fietsers. De groene golf is alleen voor fietsers die gebruik maken van de app en is meer gericht op de individuele fietser.