Automobilisten die veel gebruik maken van de Wilhelminasingel tijdens de spits krijgen een financiële beloning wanneer ze kiezen voor een alternatieve route. Doel is de verkeersdrukte richting de binnenstad te verminderen.

De eerste zes maanden krijgen frequente Wilheminasingel-gebruikers 1,50 euro per keer dat ze de route vermijden. Dit beloningssysteem maakt onderdeel uit van het programma 'Beter Benutten'.

"Als we niks doen dan staat het verkeer op de singels over drie tot vier jaar niet alleen in de spits vast, maar gedurende de hele dag", gaf wethouder Boaz Adank eerder aan.  Het gaat vooral om verkeer dat de stad doorkruist via de singels. "Dat verkeer wil je over de wegen hebben die daarvoor voor zijn bedoeld, zoals de noordelijke en zuidelijke rondweg.”

Om te kunnen kijken welke autobestuurders in aanmerking komen voor een vergoeding, registreert de gemeente van 11 april tot 10 juni kentekens van al het autoverkeer op de Wilheminasingel. Dit gebeurt met twee camera’s op het Hospitaalpad en twee camera’s op de Wilheminasingel. Vervolgens krijgen automobilisten die vaak gebruik maken van de route een uitnodiging om mee te doen aan het project.

Autobestuurders hoeven volgens de gemeente niet te vrezen voor hun privacy. De registratie wordt uitsluitend gebruikt voor het project om de Wilheminasingel tijdens de spits te mijden. Snelheidsovertredingen en voertuigkenmerken worden niet met deze camera’s geregisteerd.

Alternatief Wilheminasingel

Door middel van een app worden de automobilisten gestimuleerd om een andere route, tijdstip of vervoersmiddel te kiezen. Een alternatief om met de auto vanuit Breda-Noord  de binnenstad te bereiken is om via de Beverweg te rijden, geeft de gemeente als voorbeeld.