Een bewolkte middag, maar dat drukt de sfeer de kop niet in tijdens de inmiddels 29e editie van het Haagse Beemden Scholentoernooi dat zich altijd op het terrein van voetbalvereniging The Gunners afspeelt.

Het zijn vandaag de groepen 7 en 8 van verschillende scholen uit de Haagse Beemden die op de velden ravotten. De teams spelen hun wedstrijden op halve velden. Zowel langs de lijnen als binnenin heerst er een sportief sfeertje. Langs de lijnen zijn er vooral fanatieke ouders te vinden die hun kinderen zonder enig schaamte luidkeels toejuichen.

Zo ook een van de vaders van wie zijn zoontje Remco in het team van De Rietvink speelt. “Ja mooie actie. Nu langs de lijn en voorgeven! Goed gedaan, Remco!”, klinkt zijn vader enthousiast.

Hij vertelt dat De Rietvink meestal niet zo goed presteert tijdens dit scholenvoetbaltoernooi. “De laatste keer dat er gewonnen is, is al een paar jaar geleden. De doelstelling is voor ons om een keer te winnen. Dat zou al een hele mooie prestatie zijn. Met het team wat we nu hebben moet dat ook te doen zijn.”

De vader stopt plots zijn betoog wanneer de Rietvink in de laatste paar minuten tegen de paal schiet. “Daar was onze kans geweest. Wat een pech”, lacht hij.

Onder de kinderen heerst er rivaliteit en enige opschepperij op een luchtige manier. “Hoeveel hebben jullie gespeeld?” roept een jongen al rennend richting de kantine naar een van zijn klasgenootjes. “Ik heb verloren met 0-1”, zegt zijn vriendje teleurgesteld. “Dan ben ik dus beter!” “Nietes!” “Welles!”

Bij een andere wedstrijd legt de scheidsrechter het spel stil. Een van de kinderen ligt geblesseerd op de grond na een botsing met een tegenstander. Maar al gauw staat zij op en gaat weer verder. Haar tegenstander geeft een handje en trekt haar omhoog.

“Bij deze wedstrijd waren wel wat valpartijen en momenten dat ik het spel stil moest leggen”, vertelt Jordy Luiten, een van de vrijwillige scheidsrechters, naderhand. “Er wordt wel gewoon fair gespeeld en ze gaan vriendelijk met elkaar om. Hele ernstige blessures zijn nog niet voorgekomen.”

Er spelen vandaag 21 teams. Een getal dat niet heel gunstig is om een goede poule te maken en daarom worden er in de ene poule wedstrijden van 15 minuten gespeeld en bij de andere poule 20 minuten.

“Het ging om een school die al veel klassen liet meedoen. En er zou een klas wegvallen als we het binnen 18 teams willen houden. Maar een hele klas laten afvallen vonden we niet juist”, vertelt voorzitter Stas Szamrowicz.

“Onze doelstelling is namelijk dat iedereen kan kennismaken met voetbal ongeacht welk niveau je speelt. Er lopen hier jeugdspelers van NAC rond, maar ook meisjes die een keer per jaar alleen op dit toernooi voetballen.”

Voor Szamrowicz is het iedere keer ‘een genot’ dit te mogen organiseren. Volgend jaar is de 30e editie alweer, maar concrete plannen zijn er nog niet. “Bij de 25e editie kwam de wethouder langs. Misschien dat we volgend jaar ook de wethouder uitnodigen zodat het officieel geopend kan worden.”

Volgende week op 13 april spelen de groepen 5 en 6 tegen elkaar. Op 20 april gaan de jongste spelers uit groepen 3 en 4 van start op de grasmatten van The Gunners.