Artsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben recent een nieuwe operatietechniek toegepast om leveruitzaaiingen succesvol te verwijderen. Het gaat om uitzaaiingen die voorheen niet via een kijkoperatie behandeld konden worden.

Door nauwe samenwerking tussen de leverchirurg en een longchirurg kan een leveroperatie via de borstkas dan uitkomst bieden. Amphia is in Nederland expert voor de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de lever.

“Wij opereren uitzaaiingen van kanker in de lever al sinds enkele jaren middels een kijkoperatie”, zegt dr Paul Gobardhan, een van de leverchirurgen, in een persbericht van het ziekenhuis. “Zo’n operatie gebeurt via een aantal kleine sneetjes en heeft als voordelen dat je veel beter ziet wat je doet, de patiënt minder bloedverlies heeft en mede daardoor sneller herstelt.”

Enkele weken geleden werd een darmkankerpatiënt met een uitzaaiing in de lever via een van de ziekenhuizen in de regio doorgestuurd naar Amphia. “Aan ons de vraag om te beoordelen of de uitzaaiing operatief verwijderd  kon worden. Helaas kan dat bij uitzaaiingen in de lever niet altijd”, geeft Gobardhan aan. “In dit geval kon dat wel, maar vanwege de ligging hoog in de lever, leek een kijkoperatie uitgesloten”.

Borstkas

De longchirurg kon uitkomst bieden. “Door de operatie via de borstkas uit te voeren kwamen we via het middenrif meteen bij de bovenkant van de lever”, legt Eelco Veen, longchirurg in Amphia uit. “Deze operatie is in Nederland uniek en ook voor ons nog geen routine. Gelukkig verliep alles voorspoedig en konden we de uitzaaiing goed verwijderen.”

Door deze nieuwe techniek voor leverchirurgie aan de behandelmogelijkheden toe te voegen, kunnen de zorgprofessionals in Amphia in de nabije toekomst naar alle waarschijnlijkheid meer mensen succesvol behandelen. De betreffende 66-jarige patiënt kon binnen vier dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten.

Darmkanker wordt sinds 2014 in een bevolkingsonderzoek onderzocht. Daarmee kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld.