Zwemschool Breda is de winnaar van de Autisme Vriendelijkheidsprijs 2016. De zwemschool met het motto ‘zwemles op maat’  is gekozen uit meer dan veertig inzendingen.

De zwemschool viel op bij de commissie omdat ze door meerdere mensen was genomineerd met verschillende redenen. Zo schreef een moeder: “Per kind wordt gekeken waar de positieve kracht zit en waar nog aan gewerkt moet worden. Ze zien geen obstakels maar uitdagingen. Een pluim voor de zwemjuffen!”

Mariska van Putten, eigenaar van de school was blij verrast toen ze een telefoontje van de Nederlandse Verenging voor Autisme kreeg. “Ik dacht, hebben wij dat gewonnen?”, aldus de zweminstructrice.

Van Putten vindt de prijs extra bijzonder omdat de school pas twee jaar bestaat. Samen met Marijke van der Velden vindt ze de benadering naar het kind toe het meest belangrijk. “We laten het kind volledig in zijn of haar waarde. Als het kind een zwemoefening niet kan oppakken dan ligt het niet aan het kind maar aan degene die hem of haar lesgeeft.”

De zwemschool is niet speciaal voor kinderen met autisme, maar Mariska denkt dat door deze benadering er veel kinderen met een ‘rugzakje’ bij Zwemschool Breda zwemles komen volgen. Van kinderen met een lichamelijke beperking tot aan kinderen die een trauma op zwemles hebben opgelopen.   

Aanstaande zaterdag ontvangt zwemschool Breda de prijs van paralympisch zwemkampioen Marc Evers. Hij is geboren met een verstandelijke beperking en autisme.

De prijsuitreiking vindt plaats in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven tijdens de Swim Cup Eindhoven. Hier vinden de laatste kwalificatie wedstrijden plaats voor de Paralympics 2016 in Rio de Janeiro.